Πάιατ: Στόχος, μια «γέφυρα» με το επιχειρηματικό οικοσύστημα διασποράς

Πάιατ: Στόχος, μια «γέφυρα» με το επιχειρηματικό οικοσύστημα διασποράς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το επιχειρηματικό όραμα για την Ελλάδα είναι ένα όραμα ελπίδας για το μέλλον, αναζωπύρωσης της δημιουργικότητας αυτής της σπουδαίας χώρας». Με αυτή τη φράση επέλεξε να ανοίξει την ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, απευθυνόμενος στους περίπου 150 προσκεκλημένους του, λίγες ώρες πριν από την έλευση του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος στην οικία του σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία (ιδρύθηκε το 2012 από Ελληνες της διασποράς με στόχο τη στήριξη της χώρας μας), προς τιμήν του επιχειρηματικού κόσμου, παρευρέθησαν πολλοί Ελληνες και ομογενείς επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Ομπάμα στο ταξίδι του στην Αθήνα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα με το επιχειρηματικό οικοσύστημα της διασποράς που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να πετυχαίνει και να προωθήσουμε τα παραδείγματα για την πορεία προς την επιτυχία», είπε ο πρέσβης, προτρέποντας τους πολλούς νέους να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν.

Η εκδήλωση είχε χωριστεί σε δύο μέρη, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας συναντήθηκαν νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, συζήτησαν σε στρογγυλά τραπέζια τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την ίδρυση των εταιρειών τους και πρότειναν λύσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα και θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Κοινό σημείο των τεσσάρων τραπεζιών ότι η φορολογία και η γραφειοκρατία «πνίγουν» κάθε επιχειρηματία που προσπαθεί να υλοποιήσει την ιδέα του στην Ελλάδα. Ως αντιστάθμισμα προτάθηκε η σύνδεση του ιδιωτικού τομέα με την εκπαίδευση και η διευκόλυνση στην πρόσβαση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φαινόμενο μετανάστευσης, με την κ. Ελένη Κουναλάκη, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία, να επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελεί ύστατη επιλογή, αφού πρώτα θα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες.

Τη συζήτηση στις τέσσερις θεματικές ενότητες συντόνιζαν στελέχη του ιδιωτικού τομέα, τα οποία υποστηρίζουν τη νεοφυή επιχειρηματική σκηνή στη χώρα μέσα από τα προγράμματά τους, όπως ο όμιλος Libra της οικογένειας Λογοθέτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία, ενώ η ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική ομογένεια κ. Κουναλάκη συντόνισε τη συζήτηση γύρω από την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

«Η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει δεσμευθεί να φέρει πίσω στην Ελλάδα τις καλύτερες και πιο λαμπρές εμπειρίες», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κ. Μαρκ Αλεϊ. Παθιασμένος φιλέλληνας ανέλαβε πριν από δύο χρόνια να συγκεντρώνει χρήματα και να βοηθάει την Ελλάδα μέσα από τα προγράμματα του οργανισμού. «Υπάρχουν χιλιάδες ομογενείς που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Τα χρήματα είναι ένας τρόπος, αλλά κανείς δεν μένει μόνο εκεί.

Στόχος μας είναι να συμμετέχουν ενεργά στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και η ομογένεια να έχει ενεργότερο ρόλο. Είναι η πρόκληση πάνω στην οποία δουλεύουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή