Mητσοτάκης: Σύνθεση, αλλά και ρήξεις

Mητσοτάκης: Σύνθεση, αλλά και ρήξεις

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα με αποδέκτες στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι προτιμά τη σύνθεση, αλλά δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ρήξεις προκειμένου να εκσυγχρονίσει το κόμμα, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους. Σε αυτούς, δεν συμπεριλαμβάνονται κατ’ ανάγκη και κατ’ αποκλειστικότητα κομματικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα εκτός πολιτικής.

Η διαδικτυακή συνομιλία που είχε χθες (με πρωτοβουλία του iefimerida.gr) ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Στέλιο Ράμφο λειτούργησε ως πλατφόρμα για να εκθέσει αναλυτικά μια σειρά από απόψεις και να επαναλάβει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν. Συνεκτικό στοιχείο των απόψεων και των εκτιμήσεων που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ήταν το διαφορετικό πρόσημο και ύφος τής μέχρι σήμερα θητείας του – σημείωσε εξάλλου ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ. είχε αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Αυτό κατ’ επέκταση επιβάλλει προσαρμογή της Ν.Δ. στη νέα πραγματικότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου για ανανέωση. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του στο νεότευκτο Μητρών Πολιτικών Στελεχών, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως δεξαμενή στελεχών, «χωρίς μεσάζοντες», όπως υπογράμμισε.

«Εισπράττω από την κοινωνία ότι η Ν.Δ. αλλάζει. Eρχονται σε συγκεντρώσεις άνθρωποι για να με ακούσουν, όχι για να με χειροκροτήσουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι προτιμά τη σύνθεση από τη σύγκρουση. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι, παρότι δεν το επιδιώκει, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ρήξεις αν χρειαστεί. Θύμισε το παράδειγμα της ΟΝΝΕΔ και υπογράμμισε τη διπλή πρόκληση που έχει μπροστά του, η οποία συνίσταται στη διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος, αλλά και στην ανάγκη να γίνουν απαραίτητες τομές. Τομές, εξάλλου, σχεδιάζει και για το μοντέλο διακυβέρνησής του, το οποίο θα περιλαμβάνει «τους πιο άξιους», και εκτός Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η σημερινή κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο του «μεταπολιτευτικού λαϊκισμού». Ωστόσο, όπως και στο παρελθόν, έκανε την αυτοκριτική του σημειώνοντας ότι υπάρχει το στοιχείο της κάθαρσης –«απαραίτητο συστατικό και για το κόμμα της Ν.Δ.»– και ότι οι πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές ελίτ έχουν σημαντική ευθύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ψύχραιμος για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στάση που είχε κρατήσει και στο άτυπο Συντονιστικό της Ν.Δ. της περασμένης Πέμπτης. Κι αυτό, διότι θύμισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θεσμική συνέχεια, ενώ το σύστημα «παρέχει τους απαραίτητους ελέγχους στην εκτελεστική εξουσία». Aυτός είναι ο λόγος που εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Τραμπ ως πρόεδρος θα είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τον Τραμπ της προεκλογικής εκστρατείας. Μίλησε, πάντως, για «αντισυστημική ψήφο» από ένα κομμάτι της κοινωνίας που αισθάνεται αποκομμένο από τις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης, κάτι που συμβαίνει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

H θητεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία και την ανάληψη ευθύνης από νεαρή ηλικία: «Δίνουμε συντάξεις στον παππού για να υποστηρίζει οικονομικά το εγγόνι. Αυτό είναι στρεβλό. Σε αρκετές κοινωνίες και θρησκείες, η σχέση μητέρας – παιδιού είναι ισχυρή. Για παράδειγμα στο Ισραήλ, όμως εκεί οι νέοι στα 18 τους πηγαίνουν υποχρεωτικά στον στρατό. Αυτό σηματοδοτεί την ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. Μας αρέσουν τα δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αντίθετος στον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας στη συνταγματική του διάσταση, τόνισε όμως ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τους ρόλους του κράτους και της Εκκλησίας.

Ο κ. Σαμαράς και η διαφοροποίηση Μεϊμαράκη

Σε μια παρέμβαση, που ερμηνεύεται ως έμμεση απάντηση σε όσα είπε την Κυριακή από την Ξάνθη ο Αντώνης Σαμαράς, προχώρησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. συνομιλώντας με βουλευτές του κόμματος τόνισε ότι η επίσκεψη Ομπάμα «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας ώστε να βεβαιωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απαιτεί πολιτική αλλαγή για έξοδο από την κρίση. Και κυρίως, απαιτεί εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων που αποτελούν εθνικούς στόχους και για την επίτευξη των οποίων απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια». Ο κ. Μεϊμαράκης με αυτή την τοποθέτηση καθιστά σαφή τη διαφωνία του με τη γραμμή τής «μη συναίνεσης» στον Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασε o πρώην πρωθυπουργός την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε σε συνεργάτες του ότι «δεν μπορείς να αποκαλείς τον πρωθυπουργό “απατεώνα” λίγο πριν έρθει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αθήνα (σ.σ.: αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι όσοι υποδέχονται σήμερα τον κ. Ομπάμα, πριν από χρόνια, έκαιγαν αμερικανικές σημαίες, ενώ αναφερόμενος στις υποτιθέμενες “αυταπάτες” του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για “αυτ-απατεώνες”)». Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι η όποια «δικαίωση» του πρώην πρωθυπουργού δεν περνάει μέσα από τον διχασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή