Κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό

Κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες προσηλωμένους στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Εάν οι απόψεις και οι σκέψεις τους συναντηθούν, τότε θα μπορούσαμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όλοι». Η συγκεκριμένη αποστροφή του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των κ. Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί ίσως αποδειχθεί ότι έκρυβε περισσότερο γεγονότα παρά εκτιμήσεις. Και τούτο, διότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία. Η παρουσία του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα σήμερα και η συνάντηση που θα έχει με τον κ. Αλ. Τσίπρα στις έξι και μισή το απόγευμα (υπολογίζεται ότι στις 15.15 το «Air Force One» θα τροχιοδρομεί για την επόμενη στάση του κ. Ομπάμα στο Βερολίνο), εξυπηρετεί, άλλωστε, τον σκοπό της ενημέρωσης του Ελληνα πρωθυπουργού, προτού επαναληφθούν οι συνομιλίες στις 20 Νοεμβρίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε άμεσα θα ακολουθήσει η σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης, όπου θα τεθούν τα ζητήματα που δεν αφορούν στενά τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, αλλά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Επί τούτου, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Τσίπρας διατύπωσαν τις δύο βασικές θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες συνοψίζονται στην απόρριψη της ιδέας διατήρησης τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και την κατάργηση του «αναχρονιστικού», όπως περιγράφεται, συστήματος των εγγυήσεων. Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για υπέρβαση της συγκεκριμένης διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα διαδραματίσει αν παραμείνει στο τραπέζι η θέση που διατυπώθηκε από την αμερικανική πλευρά τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν περί δημιουργίας δύο ακόμη στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο (μιας τουρκικής και μιας ελληνικής στο πρότυπο των ήδη υφισταμένων βρετανικών). Η σημασία που αποδίδει η αμερικανική πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται από το γεγονός ότι τον κ. Ομπάμα συνοδεύει στην Αθήνα η κ. Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός για θέματα Ευρώπης και εκ των προσώπων της διοικητικής μηχανής των ΗΠΑ με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του ζητήματος. Οπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από το σύνολο της αμερικανικής διπλωματικής μηχανής, η επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε απεμπλοκή και την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σύνολο των δηλώσεων του κ. Ομπάμα ήταν ιδιαιτέρως αισιόδοξο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως «βλέπουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να λυθεί. Αν βρούμε μια λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία και αν βρεθεί μηχανισμός για μια μεταβατική περίοδο προς τη λύση θα το υποστηρίξουμε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή