«Ομιλία παρακαταθήκη Ομπάμα από την Αθήνα»

«Ομιλία παρακαταθήκη Ομπάμα από την Αθήνα»

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το όραμά του για τη δημοκρατία την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιάσει εν είδει πολιτικής παρακαταθήκης σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία που θα ακολουθήσει την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στη Γερμανία και πραγματοποιείται υπό τη σκιά της έλευσης του Ντόναλντ Τραμπ», γράφει το AFP αναφερόμενο στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

Σημειώνει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να είναι «μία από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε για αυτήν την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, "πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής"».

Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εστιάσει στις απογοητεύσεις από τις οποίες αυτός ο λαϊκισμός τροφοδοτείται και θα ζητήσει να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».

«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναστάτωσαν ζωές, συχνά κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο…οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», είπε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.

Υιοθετώντας για πρώτη φορά από την εκλογή του Τραμπ αυστηρό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε χθες από την Αθήνα σφοδρή προειδοποίηση για την άνοδο του εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας, του τριμπαλισμού που κτίζεται γύρω από ένα «εμείς» και ένα «αυτοί».

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη, η Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Αγγελα Μέρκελ, την «εγγύτερη εταίρο του καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του».

Εκεί, θα συμμετάσχει σε μία μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή εκτός της καγκελαρίου της Γερμανίας, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τη στιγμή που η Ευρώπη περνά μία κρίση εμπιστοσύνης και εν όψει σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, αναμέσά τους και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές με πρωταγωνίστρια την Μαρίν Λεπέν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να τονίσει για μία ακόμη φορά την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ισως χρειάζεστε κάποιος από έξω όπως εγώ να σας υπενθυμίσει την πρόοδο που έχετε σημειώσει», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψη στη Γερμανία, την άνοιξη στο Ανόβερο.

«Από αμερικανικής απόψεως, αυτό το ταξίδι αποτελεί επίσης αναγνώριση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ευρώπης», τονίζει η Χέδερ Κόνλεϊ, του Center for Strategic and International Studies, ενώ θα θελήσει επίσης να καθησυχάσει τους συνομιλητές του για τον μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.

Στην επίσκεψη Ομπάμα στην Ακρόπολη αλλά και την ομιλία που θα εκφωνήσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναφέρεται και η εφημερίδα «The New York Times».

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στα δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, και ειδικότερα την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 5.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα και την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από την Αθήνα απευθυνόμενος σε μια διχασμένη Ευρώπη» γράφει το CNN σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και την αλληλεπίδραση των αγορών.

Η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου προσθέτει ότι «η συνάντηση με τη Μέρκελ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πιο σημαντική ενόψει ενός αβέβαιου μέλλοντος στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ». «Είναι πλέον η πιο ισχυρή ηγέτιδα στην Ευρώπη που διαθέτει την ικανότητα να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της Ε.Ε. και τις φιλελεύθερες "ευρωπαϊκές αξίες"», γράφει επίσης το CNN.

«Τα λόγια του Ομπάμα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής από τους ηγέτες ανά τον κόσμο που βλέπουν ομοιότητες ανάμεσα στην εκλογή του Τραμπ και την ενίσχυση της ακροδεξιάς στις χώρες τους» σημειώνει το ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press.

«Ο νέος Ομπάμα ξεκινά από την Ευρώπη. Η λιτότητα, από μόνη της, δεν δημιουργεί ευημερία», τιτλοφορεί το σημερινό της άρθρο, αφιερωμένο στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει με έμφαση τη θέση του Αμερικανού Προέδρου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα δικαιούται μια απομείωση του χρέους, η οποία να σταθεροποιήσει την οικονομία και να θέσει τέλος στις μεγάλες δοκιμασίες που πέρασε ο λαός της». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «ο πραγματικός παραλήπτης του μηνύματος σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της λιτότητας, είναι η Γερμανία».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «αύριο ο Ομπάμα θα εκθέσει την ουσία του μηνύματός του στην 'Αγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος».

«Ο Ομπάμα θέλησε να επαινέσει τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να ξεπεράσουν την κρίση» γράφει η εφημερίδα «La Stampa», κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, κατά τον οποίο «οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».

Όπως υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη «ζωτική συμμαχία» της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη και έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος, κατά την προεκλογική εκστρατεία, αμφισβήτησε την αρχή της αμοιβαίας παροχής στήριξης, την οποία πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έπραξε και πράττει για την αντιμετώπιση της δύσκολης υπόθεσης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του όλου θέματος, την οποία ανέδειξαν οι Έλληνες», γράφει η αριστερή εφημερίδα «Il Manifesto». «Ο Ομπάμα, ουσιαστικά, ζητά από τους ευρωπαίους να δείξουν πολιτική συνοχή, με κοινές προθέσεις, και να εγκαταλείψουν την οδό της λιτότητας, η οποία οδηγεί μόνον σε οικονομική αποτελμάτωση και νέα δυσαρέσκεια», προσθέτει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή