Προς πολυμερή διάσκεψη για Κυπριακό

Προς πολυμερή διάσκεψη για Κυπριακό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για το εδαφικό και το περιουσιακό, αλλά και τις σοβαρές εκκρεμότητες που απομένουν ώσπου το Κυπριακό να τεθεί σε πολυμερή διάσκεψη, επιβεβαίωσαν κατά τις χθεσινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για «γενναίες αποφάσεις» και προσήλωση «στις αρχές».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρότατη πρόοδος στο εδαφικό, ωστόσο επισημαίνουν πως απομένει να φανεί αν θα υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Οι επαφές που είχε χθες ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και υπό το φως των συζητήσεων που έγιναν προχθές στην Αθήνα για το Κυπριακό και με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης ενός «μηχανισμού» που θα οδηγήσει σε μια μεταβατική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή των διαφορών ανάμεσα σε όλες τις πλευρές.

Το βάθος των διαπραγματεύσεων που είχαν στο Μον Πελερέν της Ελβετίας και θα συνεχίσουν στις 20 Νοεμβρίου ο κ. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προέκυψε από τις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία, όπου ο πρόεδρος και εμείς μαζί του ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί συναντίληψη για τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών, τα οποία θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις «κόκκινες γραμμές» Ελλάδας και Κύπρου, υπενθυμίζοντας ότι το Κυπριακό «μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και με πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε, επίσης, σε μια διαπίστωση, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Αναστασιάδης: «Στο Κυπριακό, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτε συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι βρισκόταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα για το εδαφικό από το Μον Πελερέν και επισήμανε πως ο επόμενος σκοπός είναι «να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης».

Εως τότε, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθήσει «εντατικοποίηση του διαλόγου, αλλά και να δοθεί ο χρόνος να γίνουν διαβουλεύσεις» για τα υπόλοιπα θέματα, όπως οι εγγυήσεις. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική ρητορική περί επίλυσης του χρονίζοντος ζητήματος να συνοδευθεί και από πράξεις «και στήριξη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Επίσης, εξέφρασε την «απόλυτη θέση» του εναντίον του γεγονότος η Τουρκία, ένα τρίτο κράτος, να διατηρεί στρατό σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ σήμερα θα ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εν συνεχεία θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου δεν θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά το Σάββατο θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους αρχηγούς των κομμάτων.

Εικονική αερομαχία με τουρκικά F-16

Διήμερο τουρκικών προκλήσεων και έντασης πάνω από το Αιγαίο αντιμετώπισε η Πολεμική Αεροπορία. Και χθες το μεσημέρι, προτού ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχωρήσει από την Αθήνα, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά στα νότια των Ψαρών. Συγκεκριμένα, τα δύο F-16 αποτελούσαν μέρος συνολικά 10 τουρκικών μαχητικών τα οποία εισήλθαν στο FIR Αθηνών και αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά F-16 (readiness) που απογειώθηκαν από την 135η Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Προχθές, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στις 23.49 τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Παναγιά του νησιωτικού συγκροτήματος των Oινουσσών, στα 3.300 πόδια. Προχθές, το ΓΕΕΘΑ είχε καταγράψει τρεις διαδοχικές εμπλοκές τουρκικών με ελληνικά F-16 στις 13.35 στα δυτικά της Χίου και στις 13.40 και 13.45 στα δυτικά της Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή