Ν.Δ.: Ανάδειξη των στρατηγικών σχέσεων με ΗΠΑ

Ν.Δ.: Ανάδειξη των στρατηγικών σχέσεων με ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γεωπολιτική διάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά κυρίως την ανάγκη να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ανέδειξε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει (too big to fail), αλλά είναι φάρος σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή και άρα, πολύ σημαντική για να αποσταθεροποιηθεί, βρίσκει ούτως ή άλλως πάντα ευήκοα τα ώτα των Αμερικανών. Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να το υπογραμμίσει στο σύντομο τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο λίγο πριν από την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ομπάμα τις δέουσες ευχαριστίες για τη στήριξη των ΗΠΑ και για την προσωπική του ανάμειξη στην ελληνική κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Και στάθηκε ιδιαιτέρως στη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων, ειδικά σε μια περίοδο προκλήσεων στην περιοχή, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η έξαρση του προσφυγικού. Στη δήλωση που έκανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει τον δραστήριο σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατ. Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό, όμως, θα συμβάλει, όπως είπε, η οριστική έξοδος από την οικονομική κρίση.

Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει μια σταθερή και σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια «με μια αξιόπιστη ηγεσία και συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής». Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσπάθεια μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σχετική δήλωση ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε μεν τη σημασία της στήριξης φίλων όπως ο κ. Ομπάμα, υπογράμμισε, όμως, με νόημα ότι «από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν». Και, συνεπώς, ότι όλοι οφείλουν να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να βγει η χώρα από την κρίση. Η επισήμανση εμμέσως πλην σαφώς απευθύνεται και στους δανειστές, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να ρυθμιστούν το ταχύτερο. Τις ίδιες απόψεις, άλλωστε, είχε εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό NPR, χαρακτήρισε τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο έναν «σπουδαίο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας». Εμφανίστηκε ακόμη βέβαιος ότι η χώρα θα βρει έναν ισχυρό σύμμαχο και στη νέα αμερικανική διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις και οι ξένες επενδύσεις είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε, μαζί με την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με εθνική γραμμή εναντίον της λιτότητας, η οποία, όπως είπε, «παρατράβηξε» και με ευθύνη των δανειστών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει χαλάρωση των όρων του προγράμματος. Mε εθνική γραμμή εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο προσφυγικό, τονίζοντας πως δεν μπορεί να απαιτείται από την Ελλάδα να λύσει το θέμα μόνη της, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπήρξε περιορισμένη. «Λίγες χώρες έδειξαν στην πράξη τη θέληση να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα», σημείωσε, θυμίζοντας πως η πλειονότητα των Ελλήνων έδειξε το ανθρώπινό της πρόσωπο και ότι πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «όσο περίπλοκη κι αν είναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή