Είσοδος στην Ε.Ε. με «εισιτήριο» των πέντε ευρώ

Είσοδος στην Ε.Ε. με «εισιτήριο» των πέντε ευρώ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι μη Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν εντός της Zώνης Σένγκεν και δεν χρειάζονται βίζα θα χρεώνονται 5 ευρώ και θα εγγράφονται σε ένα σύστημα βάσης δεδομένων (ETIAS) για την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας. Αυτή είναι η χθεσινή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Το ETIAS θα συλλέγει πληροφορίες για όσους έχουν σκοπό να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. και δεν χρειάζονται βίζα έτσι ώστε να γίνεται εκ των προτέρων ο έλεγχος. Ετσι θα διασταυρώνονται τα στοιχεία των μελλοντικών επισκεπτών της Ε.Ε. που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την ασφάλειά της, από διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Συγχρόνως θα γίνεται γνωστό αν αυτοί έχουν σκοπό να μην επιστρέψουν στις χώρες τους, καθώς θα διασταυρώνεται αν στο παρελθόν έχουν μείνει στην Ε.Ε. για περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι ήταν επιτρεπτό. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες όποιου θέλει να ταξιδέψει στην Ε.Ε. θα περνούν από τις βάσεις δεδομένων της Interpol, της Europol και του συστήματος πληροφοριών της Σένγκεν για την επίβλεψη των εισόδων στα σύνορα της Ε.Ε. «Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ε.Ε. πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι» δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς σε δύο μόλις μήνες, «μία έξυπνη απάντηση σε αυτό που συμβαίνει στην Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα».

Το ευρωπαϊκό σύστημα που σχεδιάστηκε πάνω στο αμερικανικό σύστημα της ΕSTA, θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες 60 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία, η Αυστραλία, που μέχρι σήμερα δεν χρειάζονταν βίζα ή άλλο έγγραφο για να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε. Η λίστα αυτή μπορεί σύντομα να συμπεριλάβει την Ουκρανία, τη Γεωργία και το Ηνωμένο Βασίλειο όταν ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέρος της Ε.Ε., τότε θα λάβει τη μεταχείριση των τρίτων χωρών όσον αφορά το ETIAS και οι πολίτες του θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο των 5 ευρώ» είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Αβραμόπουλος.

Το τίμημα των 5 ευρώ θα ισχύει για 5 έτη, ενώ τα άτομα κάτω των 18 δεν θα χρεώνονται. Οι πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. εκτός Ζώνης Σένγκεν (π.χ. Κύπρος, Ιρλανδία) δεν θα χρειάζονται την ETIAS. Η Κομισιόν υπολογίζει το κόστος του νέου συστήματος στα 230 εκατ. ευρώ και αν πάρει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή