«Ανασχηματισμό» δρομολογεί ο Μητσοτάκης

«Ανασχηματισμό» δρομολογεί ο Μητσοτάκης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές των τομεαρχών του κόμματος και στελεχών με θέσεις ευθύνης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Μοσχάτο. Με τον ανασχηματισμό η Ν.Δ. επιδιώκει να σηματοδοτήσει τη νέα φάση δομικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση πιέζεται σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου αυτού των δημοσκοπήσεων.

Οι αλλαγές κυοφορούνταν εδώ και καιρό, παρότι οι αρχικές σκέψεις στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό τώρα, αλλά στις αρχές του έτους. Εξάλλου, η σχετική φημολογία είχε διαψευστεί από την Πειραιώς την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πρόσωπα, πάντως, φαίνεται ότι «κλείδωσαν» σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη για το Αγιον Ορος. Ο «πρωινός καφές» της Πέμπτης λειτούργησε ως απολογισμός της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η εικόνα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός δεν τον βοήθησε να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την επίσκεψη που, αν και στην εκπνοή της θητείας Ομπάμα, θεωρείται σημαντική.

Ούτως ή άλλως, για το Μοσχάτο το κεφάλαιο της επίσκεψης Ομπάμα έκλεισε με την απογείωση του Air Force One από το «Ελ. Βενιζέλος» το απόγευμα της Τετάρτης, σηματοδοτώντας την επιστροφή στο αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα. Η αρχή έγινε χθες με τον Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει «ενώ ο λαός υποφέρει». Στην ανακοίνωση –με αφορμή τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου για την επίδοση του τρίτου τριμήνου του 2016– ο συντονιστής Οικονομικών της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέλαβε την οικονομία στον πρώτο όροφο, την έριξε στο υπόγειο και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει στο ισόγειο».

Λίγο αργότερα, ο κ. Σταϊκούρας απαντούσε με νέα ανακοίνωση, στην οποία τεκμηρίωνε την αποστροφή για το… υπόγειο, σημειώνοντας ότι το 2014 υλοποιήθηκαν οι πρώτες «και μοναδικές από το 2010 μέχρι σήμερα μειώσεις φορολογίας» και ότι η χώρα απέκτησε ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με επιτόκια που «είχε να δει από το 2008».

Η οικονομία δεν ήταν το μόνο θέμα στην ατζέντα. Ακολούθησε ομοβροντία ανακοινώσεων της Πειραιώς για την υγεία, την ανάπτυξη και το μεταναστευτικό. Νωρίτερα, αντιπαράθεση με τον Π. Καμμένο προκάλεσαν οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απρεπή» τη δήλωση Σόιμπλε για το χρέος, καθώς, όπως είπε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απευθυνόταν ευθέως στον Μπαράκ Ομπάμα. Η βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε υψηλού συμβολισμού την επίσκεψη Ομπάμα, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι δεν αποφασίζουν οι Αμερικανοί για το χρέος. Υπογράμμισε δε ότι το χρέος είναι εθνικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι θα διευθετηθεί μετά την αξιολόγηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος έσπευσε να αποφανθεί ότι «έστω και αργά κάποια στελέχη της Ν.Δ. κατάλαβαν πως αποτελεί εθνική θέση το θέμα διαγραφής του χρέους». Αιχμές άφησε και για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό NPR, σημειώνοντας ότι «λυπούμαι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ξένοι ηγέτες επιπέδου Ομπάμα έρχονται εδώ για να βοηθήσουν την πατρίδα μας και όχι την κυβέρνηση, υπάρχουν συνεντεύξεις σε ομογενειακά μέσα και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή