«Ο θάνατος ήταν απότομος, γαλήνιος» για τον Λέοναρντ Κοέν

«Ο θάνατος ήταν απότομος, γαλήνιος» για τον Λέοναρντ Κοέν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΡΕΑΛ . Στον ύπνο του τελικά πέθανε ο Καναδός τραγουδοποιός και ποιητής Λέοναρντ Κοέν, αφού είχε πέσει να κοιμηθεί στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, ανέφερε ο μάνατζέρ του, Ρόμπερτ Κόρι, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δημιουργού. «Ο θάνατος ήταν απότομος, απρόβλεπτος και γαλήνιος», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κόρι.

Ο Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 ετών, με το γεγονός να ανακοινώνεται τρεις ημέρες μετά στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, χωρίς ωστόσο να γίνει λόγος για τα αίτια του θανάτου. Η ταφή του έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά σε ένα λιτό φέρετρο που τοποθετήθηκε δίπλα στους τάφους της μητέρας του και του πατέρα του, ανέφερε ο γιος του, Aνταμ, στο Facebook την Κυριακή. «Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, σκέφτομαι τον πρωτότυπο συνδυασμό αυτοαποδοκιμασίας και αξιοπρέπειας που χαρακτήριζε τον πατέρα μου, την προσιτή καλαισθησία του, το ταπεινό χάρισμά του, τους καλούς τρόπους του από μια παλιά εποχή και τον όγκο της δημιουργίας του», έγραψε ο Aνταμ Κοέν.

Ο κιθαρίστας φλαμένκο

Ο Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε το 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά, όντας γόνος εβραϊκής οικογένειας που κατοικούσε σε αγγλόφωνη περιοχή της κυρίως γαλλόφωνης επαρχίας της χώρας, στην οποία και μεγάλωσε. Στα εφηβικά του χρόνια γοητεύτηκε από την ποίηση του Ισπανού λογοτέχνη Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η επιρροή του οποίου υπήρξε τεράστια πάνω στον Κοέν, κάτι που αποδεικνύει και το όνομα της κόρης του, Λόρκα. Σε επαφή με τη μουσική ήρθε μέσω ενός κιθαρίστα φλαμένκο, ο οποίος δίδαξε τον νεαρό Κοέν την τέχνη της κιθάρας, ωθώντας τον να σχηματίσει το πρώτο του συγκρότημα στις αρχές της δεκαετίας του ’50, υπό την ονομασία Buckskin Boys, και παίζοντας μουσική κάντρι.

Το 1966, σε ηλικία 31 ετών, ο Κοέν μετέβη στη Νέα Υόρκη για να εισέλθει στη μουσική βιομηχανία, εκδίδοντας το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ το 1967, υπό τον τίτλο «Songs Of Leonard Cohen». Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι κριτικοί άρχισαν να τον συγκρίνουν με τον Μπομπ Ντίλαν για τη λυρική δύναμη των τραγουδιών του. Ωστόσο, παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως η είσοδός του στο Rock & Roll Hall Of Fame και η απονομή στο πρόσωπό του του μεταλλίου Order Of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης που μπορεί να δεχθεί πολίτης στον Καναδά, η φολκ μουσική του Κοέν σπανίως εισήλθε στα ποπ τσαρτ, στους καταλόγους των επιτυχιών της μουσικής βιομηχανίας, κυρίως λόγω του μελαγχολικού χαρακτήρα της.

Τα τραγούδια

Το πιο διάσημο τραγούδι του Κοέν είναι το «Hallelujah», το οποίο αναφέρεται στη βιβλική μορφή του βασιλιά Δαβίδ και πραγματοποιεί παραλληλισμούς μεταξύ της σωματικής έκφρασης της αγάπης και της επιθυμίας για πνευματική επαφή, και έχει διασκευαστεί εκατοντάδες φορές από το 1984 οπότε και κυκλοφόρησε. Αλλα διάσημα τραγούδια είναι το «Famous Blue Raincoat», το «Suzanne» και το «So Long, Marianne». Το τελευταίο ήταν αφιερωμένο στη Μαριάνε Ιχλεν, μια γυναίκα από τη Νορβηγία που ο Κοέν γνώρισε και ερωτεύτηκε στην Υδρα, τον τόπο διαμονής και λογοτεχνικής δημιουργίας του κατά τη δεκαετία του ’60.

Η Μαριάνε βρισκόταν στην Υδρα από το 1958, δύο χρόνια πριν από την έλευση του Κοέν στο νησί, ζώντας μόνιμα με τον σύζυγό της, συγγραφέα Αξελ Τζένσεν. Ωστόσο, ο τελευταίος εγκατέλειψε εκείνη και τον μόλις έξι μηνών γιο τους το 1960, μόλις λίγο πριν η Μαριάνε γνωρίσει τον Κοέν και σταδιακά διαμορφωθεί στην προσωπική του μούσα, ζώντας μαζί του για περίπου 10 χρόνια, μεταξύ Νέας Υόρκης, Μόντρεαλ και Υδρας. Η γυναίκα που ο Κοέν είχε χαρακτηρίσει ως την ομορφότερη που έχει αντικρίσει ποτέ του, απεβίωσε τον Ιούλιο του 2016, μόλις τρεις μήνες πριν από τον δημιουργό που ερωτεύτηκε και ενέπνευσε τόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή