Διαφωνίες στην Ε.Ε. για το προσφυγικό

Διαφωνίες στην Ε.Ε. για το προσφυγικό

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Για άλλη μία φορά φάνηκε η απόσταση που χωρίζει τις χώρες της Ε.Ε. προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο μέλλον, με την Ελλάδα και την Ιταλία να υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις, ώστε το βάρος να μοιραστεί ισότιμα, και, από την άλλη, την Ουγγαρία και την Πολωνία να αντιτίθενται σε οτιδήποτε τεθεί υποχρεωτικά από τις Βρυξέλλες.

Στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., οι υπουργοί κλήθηκαν να μειώσουν την απόσταση που τους χωρίζει και, σύμφωνα με πρόταση της Σλοβακίας, που έχει την προεδρία, οι χώρες που δεν θέλουν να συνεισφέρουν στη φιλοξενία προσφύγων, όπως Ουγγαρία και Πολωνία, να συμβάλουν οικονομικά, με εξοπλισμό ή με ανθρώπινο δυναμικό. «Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θέλει η συμφωνία για το μελλοντικό σύστημα αντιμετώπισης να περιλαμβάνει «ελάχιστο» αριθμό προσφύγων από μετεγκατάσταση αλλά και άλλες μορφές αλληλεγγύης. Στην ίδια γραμμή και η θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, που δήλωσε πως «η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αποτελεσματική και να εφαρμόζεται στην πράξη. Οι πολιτικές να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μόνον περιόδους κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή