Αναβρασμός στους βουλευτές

Αναβρασμός στους βουλευτές

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν υπαρξιακό χαρακτήρα προσλαμβάνουν για την κυβέρνηση το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η ανακοίνωση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας να καταστήσει μονοθεματικό αφήγημα της επόμενης ημέρας την ακολουθία «κλείσιμο αξιολόγησης – αναδιάρθρωση του χρέους – ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης» προκαλεί προβληματισμό σε βουλευτές αλλά και σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξασφάλιση θετικής απόφασης για το χρέος έχει οριοθετηθεί ως ο απόλυτος στόχος, για την επίτευξη του οποίου καλούνται όλοι να συνδράμουν. Οι βουλευτές θα κληθούν πολύ σύντομα να ψηφίσουν σειρά από λιγότερο ή περισσότερο δύσκολα μέτρα, που σηματοδοτούν περαιτέρω υποχώρηση από παλαιότερες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αλλαγές που επήλθαν στη δομή και στη σύνθεση των κομματικών οργάνων μετά το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απέκτησε πολύ πιο ισχυρό μηχανισμό ελέγχου του κόμματος και των επιμέρους ομαδοποιήσεων.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την περίπτωση διαφοροποίησης του Πάνου Σκουρλέτη στο θέμα της ΔΕΗ και της υποστήριξης που εξασφάλισε από την κίνηση «53+», που οδήγησαν τον κ. Τσίπρα σε κινήσεις συμβιβασμού, παραμένει πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο εσωτερικών αναταράξεων. Δεν είναι βέβαιο ότι το κόμμα, είτε κεντρικά είτε σε περιφερειακό επίπεδο, θα μείνει αδρανές σε κινήσεις όπως το «ξεπάγωμα» της επένδυσης στις Σκουριές, που σηματοδότησε με απόφασή του ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Ούτε, βεβαίως, στη συνολικότερη στροφή της κυβέρνησης σε πολιτικές διευκόλυνσης επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων, η οποία σηματοδοτήθηκε στον ανασχηματισμό με την υπουργοποίηση του κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Βεβαίως, όλοι αναγνωρίζουν ότι η εξασφάλιση της συμφωνίας των εταίρων για αναδιάρθρωση του χρέους θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση, η οποία δημοσκοπικά, σύμφωνα και με τις μετρήσεις που φθάνουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, έχει υποστεί καθίζηση. Το σημείο ανησυχίας και προβληματισμού, όμως, παραμένει: κατά πόσον η επίτευξη του στόχου για το χρέος θα μπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι τα όποια οφέλη δεν πρόκειται να περάσουν άμεσα, ούτε καν μεσοπρόθεσμα, στην καθημερινότητα του πολίτη. Ηδη, από βουλευτές και κομματικά στελέχη εκφράζεται προβληματισμός για το πόσο πειστικό είναι το αφήγημα της εισόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Κυρίως οι βουλευτές εισπράττουν τη δυσαρέσκεια της βάσης για ένα αφήγημα στροφής σε θετική πορεία που οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν τους αφορά.

Ετσι, αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το ρεαλιστικό των στόχων και του αφηγήματος και ερωτήματα μήπως η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε μια ιστορία επιτυχίας που αφορά αριθμούς αλλά όχι ανθρώπους. Υπό αυτή την έννοια, ορισμένοι σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες που η τρέχουσα συγκυρία παρουσιάζει με όσα συνέβησαν το 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε υιοθετήσει το αφήγημα του success story, επικαλούμενος τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και την προοπτική ταχείας εξόδου της χώρας από την κρίση, χωρίς τελικά να μπορέσει να ανακόψει την πορεία αποδόμησης στην οποία είχε εισέλθει η κυβέρνησή του υπό το βάρος των δύσκολων μέτρων που εφάρμοσε.

Μάλιστα, στις συζητήσεις τους αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι, εάν οι πολίτες δεν δουν σύντομα να αλλάζει την καθημερινότητά τους το αφήγημα επιτυχίας της κυβέρνησης, τότε η φθορά θα επιταχυνθεί ραγδαία, καθώς έχουν συσσωρευθεί η κόπωση, η απογοήτευση, ο θυμός και η εξάντληση από την πολυετή εφαρμογή μνημονιακών προγραμμάτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί με «ανασχηματισμό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να ανανεωθεί η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται αύριο συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να αναπληρωθούν κενές θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και προέδρων επιτροπών που προέκυψαν μετά τον ανασχηματισμό, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει, πέραν της πλήρωσης των θέσεων αυτών, ευρύτερες αλλαγές. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, εδώ και καιρό προβληματισμένος από την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Μετά τις εκλογές του 2015, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, τα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος μετακινήθηκαν στην κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ανατέθηκε σε νέους βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους εκπλήρωσαν τις προσδοκίες, ενώ άλλοι όχι.

Ο κ. Τσίπρας φερόταν να επιθυμεί διακαώς την επιστροφή του κ. Νίκου Φίλη σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ωστόσο, και ενώ δεν αποκλείεται μετά τον ανασχηματισμό κάποια στελέχη που έμειναν εκτός κυβέρνησης να επιστρέψουν σε αναβαθμισμένους ρόλους στη Βουλή, αυτό δεν αφορά τον κ. Φίλη. Ούτε ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή