Σενάρια πολιτικού αναπροσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια πολιτικού αναπροσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για το μέλλον της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, μετά την ένταση με την Εκκλησία που οδήγησε στην αντικατάσταση του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για νέες σκέψεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στον κομματικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και κομματικές πηγές, άμεσα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ανατροπές και ρήξη στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ. Παρ’ όλα αυτά, εξετάζονται ορισμένα σενάρια πολιτικού αναπροσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο στοιχείο που διαμορφώνεται εντός της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέου τύπου προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και να αποτελέσει το κόμμα αυτό εν δυνάμει κόμμα συνεργασίας και συγκυβέρνησης. Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αναθέρμανση της συζήτησης αυτής έδωσε αφενός η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα εκλογής των μελών του ΕΣΡ και αφετέρου η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Ν.Δ. παρά στο ΠΑΣΟΚ και θεωρούν πολύ πιθανή την εκδήλωση κρίσης στο Κίνημα το επόμενο διάστημα. Εκ των πραγμάτων, προσθέτουν, το ρήγμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να υπάρξει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που όπως πιστεύουν θα ενισχύσει την εικόνα σταθερότητας της κυβέρνησης, αλλά και την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πρωταγωνιστή του δημόσιου βίου.

Το δεύτερο στοιχείο, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι πολλές και ορισμένες φορές έντονες πιέσεις που έχει δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και άλλους, να αναπροσανατολίσει το ιδεολογικό περιεχόμενο της κυβέρνησης συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δεν ήταν μόνο ο κ. Τσίπρας που δεν είχε ενδώσει στις πιέσεις, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Η νίκη του Τραμπ και η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη το πολιτικό σκηνικό, αλλά και σε νέες συμμαχίες. Εγκυρη κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017 φοβούμενος ήττα του κ. Ρέντσι, αλλά και μεγάλη αύξηση των δυνάμεων του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία. Αν αυτά συμβούν, είναι πλέον υπαρκτό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί συνολικά η ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι αρνητικές έναντι της χώρας μας τόσο για την παραμονή στην Ευρωζώνη, όσο και στο πρόγραμμα βοήθειας και στο προσφυγικό.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός αλλά και πολλοί συνομιλητές του στην κυβέρνηση και στο κόμμα βλέπουν πλέον με διαφορετικό μάτι την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ.

Σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς φιλικά κόμματα στην Ευρώπη για την ανάγκη σύμπηξης ενός «δημοκρατικού μετώπου». Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Ρώμη για να στηρίξει τον κ. Ρέντσι ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία στις αρχές Δεκεμβρίου, για την αναθεώρηση του συντάγματος, που όμως έχει προσλάβει χαρακτηριστικά πολιτικής μάχης εφ’ όλης της ύλης. Το αν τελικά ο κ. Τσίπρας μεταβεί ή όχι στη Ρώμη θα εξαρτηθεί από το κλίμα των επόμενων ημερών.

Η τρίτη παράμετρος του αναπροσανατολισμού κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί καθαρά εσωτερική διαχείριση. Σκέψεις που έχουν ήδη διατυπωθεί σε συσκέψεις στην κυβέρνηση θέτουν ως αναγκαία πρώτη κίνηση μια θεσμικού τύπου προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή με την προώθηση νομοσχεδίων στα οποία θα υπάρχει κοινή στάση και ταυτόχρονα με την προσέγγιση ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτης, Σκανδαλίδης, Κακλαμάνης, αλλά και Γ. Παπανδρέου), ώστε να συμβάλουν σε μια πολιτική ανοιχτών θυρών με την επιρροή τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένει να κλείσει πρώτα η αξιολόγηση και να υπάρξουν καλά νέα για το χρέος, ώστε, όπως τονίζει συνεργάτης του, «με λυμένα χέρια» να κάνει κινήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας θα εκδηλώσει σχετικές πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή