Τι λέει η Αγκυρα για την πρώτη ημέρα επαφών Αναστασιάδη – Ακιντζί

Τι λέει η Αγκυρα για την πρώτη ημέρα επαφών Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων δίνει, όπως ήταν αναμενόμενο η τουρκική πλευρά, με την ελληνική να πιέζει για την κατάργησή του. Μάλιστα ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται σε αυτό το ζήτημα είναι και το γεγονός ότι βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας του δεύτερου γύρου συνομιλιών που άρχισαν χθες στην Ελβετία ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οι συζητήσεις χθες ολοκληρώθηκαν, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να τεθεί το περίγραμμα των συγκεκριμένων βημάτων που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα αποτυπώνει σε χάρτη τις εδαφικές αναπροσαρμογές και θα ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο στάδιο που αφορά τις εγγυήσεις.

Ειδικότερα, διπλωματική πηγή σημειώνει ότι η αποτυχία της Ελληνοκυπριακής αλλά και της Ελληνικής πλευράς να τηρήσουν μια ξεκάθαρη στάση σε θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία συμφωνίας ανάμεσα στις εγγυήτριες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία, οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι στις συζητήσεις της Κυριακής δεν συζητήθηκαν οι εδαφικές αλλαγές, που είναι ένα δισεπίλυτο ζήτημα, ωστόσο, αυτό των εγγυήσεων βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην άρνηση Αναστασιάδη – Ακιντζί να δώσουν τα χέρια ενώπιον των φωτογράφων στην αρχή των συνομιλιών τους χθες.

Παρόλο που οι δύο ηγέτες, σχολιάζει το δημοσίευμα, ήρθαν σύμφωνα με πληροφορίες πιο κοντά σε συμφωνία για την έκταση της περιοχής που θα πρέπει να βρίσκεται υπό την διοίκηση της Τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, υπάρχουν ακόμα διαφορές για το ποιες πόλεις και χωριά θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτήν.

«Οποιαδήποτε συμφωνία θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό των τωρινών συνόρων και ενδεχομένως την μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους, 42 χρόνια μετά την απομάκρυνση κατοίκων κατά τη διαίρεση του νησιού», γράφει το δημοσίευμα στο Anadolu.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στις εδαφικές διαφορές, συνεχίζει το άρθρο, οι διαπραγματευτές θα ορίζουν μια ημερομηνία για μια τελική συνάντηση των δύο ηγετών με τη συμμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αγγλίας.

Αυτή η συνάντηση θα εστιάσει στην ασφάλεια και ιδιαίτερα την παρουσία 30.000 τουρκικών στρατευμάτων που παραμένουν στο νησί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1974.

Εάν υπάρξει τελική συμφωνία θα τεθεί προς δημοψήφισμα και στις δύο κοινότητες. Υπενθυμίζεται ότι μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε εγκριθεί από τους Τουρκοκυπρίους το 2004 είχε απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή