Βουλή: Απόσυρση άρθρου νομοσχεδίου μετά από αντίδραση των ΑΝΕΛ

Βουλή: Απόσυρση άρθρου νομοσχεδίου μετά από αντίδραση των ΑΝΕΛ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσυρση άρθρου νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στο αρμόδιο ειρηνοδικείο από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμόνισης των καταστατικών τους, εξαναγκάστηκε σήμερα η κυβέρνηση εξαιτίας της άρνησης των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να το υποστηρίξουν στην τελευταία, πριν από τη συζήτηση του νομοθετήματος στην Ολομέλεια, συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών. Σημειώνεται, πάντως, ότι εντάσεις επί του συγκεκριμένου άρθρου είχαν εκφράσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο την ώρα της ψηφοφορίας στάθηκαν θετικά.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε, αναμφίβολα, το χειρότερο ξεκίνημα για την κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, καθώς ήταν η πρώτη της νομοθετική διαδικασία ως υφυπουργός Οικονομικών. «Σε σχέση με τη φορολογική ενημερότητα για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς: εξετάζουμε το θέμα και στην Ολομέλεια θα ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να αποσύρουμε το κομμάτι της φορολογικής ενημερότητας ή όχι. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο», πρόλαβε να πει πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα της οποίας («ναι» μόνο από ΣΥΡΙΖΑ, επιφύλαξη από ΝΔ, ΚΚ, Ενωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ – ΧΑ και Ποτάμι απουσίαζαν) έκανε τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπαλαούρα να πει: «Το άρθρο δεν γίνεται δεκτό και δεν παραπέμπεται στην Ολομέλεια».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο εισηγητής του πλειοψηφούντος κόμματος Χρ. Αντωνίου, πάντως, σημείωνε σχετικά: «Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις και ενστάσεις, σε σχέση με την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας των οικοδομικών συνεταιρισμών. Θα δούμε στην Ολομέλεια πώς θα διαμορφωθεί». Αργότερα, και η κυρία Ευαγγελία Βαγιωνάκη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε: «Νομίζω, κύρια υπουργέ, ότι πρέπει να δούμε το θέμα της φορολογικής ενημερότητας όσον αφορά τους συνεταιρισμούς.  Έχει γίνει μια συζήτηση εδώ, η οποία εκ των πραγμάτων, νομίζω ότι μας οδηγεί στην ανάγκη να δούμε λίγο περισσότερο το συγκεκριμένο ζητήματα».

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο κ. Δημ. Καμμένος ανέφερε: «Θα πρέπει να μη ζητήσουμε φορολογική ενημερότητα τώρα από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, γιατί θα μπλέξουμε. Ας κάτσει η ελληνική κυβέρνηση, εμείς κυβερνάμε, μαζί με την Αντιπολίτευση να βρούμε μια λύση με προτάσεις». Παράλληλα, επικαλούμενος το γεγονός ότι στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριληφθεί τροπολογία που παρέχει ως το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής, είπε: «Δεν μπορεί στο ίδιο νομοσχέδιο να χαρίζουμε φορολογική ενημερότητα στο Μέγαρο και να ζητάμε φορολογική ενημερότητα από τους ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα».

Τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε ο κ. Αθ. Μπούρας. «Υπενθυμίζουμε την πρότασή μας για αφαίρεση της παραγράφου 2 για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 43 (ενν. για τη φορολογική ενημερότητα)» σημείωσε ο κ. Ι.Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Δεν μπορούμε να το λύσουμε αυτή την ώρα», σχολίασε και από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Σπ. Λυκούδης. «Εχουμε πολύ σοβαρές ενστάσεις σχετικά με την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας» είπε, τέλος, ο κ. Ι. Σαρίδης (Ε.Κ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή