ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς συνεννόηση Τσίπρα – Ερντογάν για το Κυπριακό, παρά τις διαφωνίες

tsipras_erntogan--2

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας των δύο πλευρών στο ζήτημα των εγγυήσεων επί της Κύπρου.

Η προοπτική μίας συνάντησης συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν, την Παρασκευή, προκειμένου τα δύο μέρη να αναζητήσουν κοινό τόπο στο θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να διεμήνυσε προς τον τούρκο Πρόεδρο ότι, χωρίς συμφωνία επί των εγγυήσεων, η πολυμερής διάσκεψη (οι δύο κοινότητες της Κύπρου, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) θα οδηγούνταν σε αποτυχία.

Η ελληνική πλευρά μοιάζει να δεσμεύεται από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, την προηγούμενη εβδομάδα, περί κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των στρατευμάτων από το νησί, κάτι που – όπως έσπευσε να υπογραμμίσει η τουρκική πλευρά – έχει βαρύνει ήδη το κλίμα στις υπό εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των Ν. Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.