Γυρίζουν σελίδα κυβέρνηση και Εκκλησία

Γυρίζουν σελίδα κυβέρνηση και Εκκλησία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα «καθόλου συγκρουσιακό», όπως σημείωναν εκκλησιαστικές πηγές, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη επίσημη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον νέο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου. Ο γενικός χαρακτηρισμός για τη χθεσινή συνάντηση υποδηλώνει σαφώς τη νηνεμία που επικρατεί μετά την ένταση των σχέσεων Εκκλησίας – κυβέρνησης επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον κ. Γαβρόγλου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην Πλάκα και η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, γεγονός που δείχνει ότι δεν ήταν εθιμοτυπική, και έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή. Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι ο διάλογος για τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών θα αρχίσει από το μηδέν, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου. Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων με τον νέο υπουργό Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι θα υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις επιτροπές που έχουν συσταθεί για τα Θρησκευτικά από την Εκκλησία και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. «Περιμένουμε τα σχόλια της επιτροπής της Εκκλησίας. Σε κάθε βήμα θα συνυπολογίζεται η εμπειρία η καθημερινή. Τα κριτήρια των αποφάσεων θα πρέπει να είναι απολύτως επιστημονικά και σε αυτό η τεράστια πείρα της Εκκλησίας θα βοηθήσει», τόνισε. Επίσης, μίλησε για τη συνθετότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας –«δεν είναι άσπρο-μαύρο τα πράγματα», είπε– ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κ. Γαβρόγλου συμπλήρωσε ότι «σε έναν διάλογο μπορούν να λεχθούν και κάποιες κουβέντες παραπάνω, δεν χάθηκε ο κόσμος».

Το θέμα των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών θα τεθεί επί τάπητος και στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση που θα έχει η ειδική επιτροπή της Εκκλησίας στον διάλογο με το ΙΕΠ και κατ’ επέκταση το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο, όπου φαίνεται πως το μέτωπο της κυβέρνησης με την Εκκλησία εξομαλύνθηκε, ο κ. Γαβρόγλου κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον για να συναντήσει –για τρίτη φορά το τελευταίο πενθήμερο– τους εκπροσώπους των θεσμών. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε την καταχρηστικότητα ή μη των απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών να αξιολογεί τριμελής επιτροπή δικαστικών και όχι υπηρεσιακό συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους του υπουργείου, εκπαιδευτικών και σχολαρχών, όπως συμβαίνει σήμερα. Επίσης, συμφωνία φέρεται να υπήρξε και για το τριετές πλάνο των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ με ΤΕΙ, αναδιάταξη του Λυκείου με ενίσχυση του ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων με τη σημερινή τους μορφή και θέσπιση εθνικού απολυτηρίου, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο της 13ης Νοεμβρίου. Ως προς τους διορισμούς εκπαιδευτικών, αυτοί φέρεται να συνδέονται με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τέλος, χθες ο κ. Γαβρόγλου δέχθηκε στο γραφείο του τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt για εθιμοτυπική επίσκεψη. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η προώθηση της συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή