Στα εργασιακά το βάρος από Μαξίμου

Στα εργασιακά το βάρος από Μαξίμου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρική επιδίωξη να καταφέρει να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική συμφωνία για τα εργασιακά, συμβατή με την υψηλών τόνων ρητορική που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύεται ότι καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι η 5η Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, και μέχρι τότε τα πάντα βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, είναι εμφανές ότι στην κυβέρνηση κυριαρχεί η αγωνία για το ενδεχόμενο να αναδειχθούν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων νέα ζητήματα από την πλευρά των εταίρων, που θα επιφέρουν καθυστερήσεις. Κάτι τέτοιο θα θέσει υπό αίρεση το χρονοδιάγραμμα που η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ως κεντρικό αφήγημα και σύμφωνα με το οποίο στις 5 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση θα κλείσει και θα ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αναχωρούν οι θεσμοί

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέφεραν χθες ότι μέχρι σήμερα το πρωί, πριν από την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Αθήνα, θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Εκτός των εργασιακών, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2018 κυριάρχησε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις. Για τα εργασιακά η κυβέρνηση επιμένει στην εξασφάλιση της επεκτασιμότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να ικανοποιηθεί το εσωκομματικό ακροατήριο. Αλλωστε, το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν από τις κεντρικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, όταν μεταξύ των υποσχέσεων ήταν η επαναφορά τους αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «βάζουμε ως πρώτιστο στόχο να έχουμε μια επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δηλαδή να επανακτήσουμε το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά κύριο λόγο δηλαδή, να επανακτήσει η ελληνική αγορά εργασίας τον θεσμό της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων», ενώ πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τελείως διαφορετική αντίληψη στο θέμα.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συγκλίσεων στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων έφερε τη μετακίνηση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα χθες, για αύριο το μεσημέρι. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στους βουλευτές του και αναμένεται να παρουσιάσει το αφήγημα των τελευταίων δύσκολων μέτρων πριν από την είσοδο της χώρας σε πορεία οριστικής εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, αναμένεται να απευθύνει μηνύματα και προς τους συνομιλητές της κυβέρνησης στο εξωτερικό, με κυρίαρχο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και πως οι εταίροι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους έναντι της χώρας μας.

Φαίνεται, πάντως, ότι στη δεδομένη στιγμή είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε χθες ότι «το κύριο πράγμα το οποίο θέλουμε εμείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες. Δηλαδή, να μας πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Αυτό είναι το κύριο, το οποίο είναι θέμα του ΔΝΤ να αποφασίσει».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει έναν ισχυρό σύμμαχο όσον αφορά τη διαδικασία προσδιορισμού μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Ταμείο δεν έχει προσέλθει στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με καθαρές θέσεις για τα εκκρεμή ζητήματα και ότι «δεν λέει τι ακριβώς πιστεύει για αυτά». Είναι σαφές, πάντως, ότι το Ταμείο συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προϋποθέσεις που, πέραν των διευθετήσεων για το χρέος, αφορούν και επιπλέον μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή