Δ. Τζανακόπουλος: Θέλουμε συμφωνία αλλά όχι νέα μέτρα λιτότητας

Δ. Τζανακόπουλος: Θέλουμε συμφωνία αλλά όχι νέα μέτρα λιτότητας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, ιδιαίτερα για το ζήτημα των εργασιακών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, και «είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που όπως είπε «απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, ιδιαίτερα για το ζήτημα των εργασιακών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε δε, ότι ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760.000.000 ευρώ, που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με επιπλέον 300.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας. Ακόμη, τη συνεισφορά 100.000.000 ευρώ, για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250.000.000 ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

«Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία, αποτελεί ήδη μια δύσκολη επιλογή, ήταν όμως σαφής από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ασκούν κριτική ανέξοδη και εύκολη, πρέπει να θυμηθούν ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, και 4,5% για το 2017. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, απαιτούνταν προϋπολογισμοί πολύ πιο σκληρής και αντικοινωνικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά την κριτική για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που πράγματι είναι μεγάλες, οφείλουν όσοι ασκούν κριτική και υπόσχονται τάχα φοροελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό, να μας πουν με ποιο τρόπο νομίζουν ότι θα έπρεπε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Η κριτική στην υπερφορολόγηση είναι θεμιτή και εύλογη, πρέπει όμως να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη αντιπρόταση. Και αν η αντιπρόταση αυτή εμπεριέχει περικοπές δαπανών από τους τομείς της υγείας και της παιδείας, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και εξοικονομήσεις από ανελαστικές δημόσιες δαπάνες, και μαζικές απολύσεις στον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα, πρόκειται για μια αντιπρόταση κοινωνικά καταστροφική. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεικτή, ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Βασική μας μέριμνα» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι η ανακατανομή των βαρών και η στήριξη παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς όσων έχουν περισσότερο ανάγκη. Η αντιπολίτευση οφείλει να ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία και να αποφεύγει τοποθετήσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και την αποτυχία. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνουν τα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία. Οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εισηγείται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας την τακτική της καταστροφολογίας και του μηδενισμού, είναι επικίνδυνες για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο αλλά και το πολιτικό προσωπικό της συστράτευσης που εξήγγειλε χθες ο αρχηγός της Ν.Δ, είναι προφανές ότι στοχεύει στην παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Εξάλλου, έγινε σαφές ότι το πολιτικό προσωπικό στο οποίο απευθύνεται, αναζητά με ακατανόητο και αδικαιολόγητο από τις εξελίξεις ναρκισσισμό και επιδιώκει απλώς τη δικαίωσή του και όχι την έξοδο από την κρίση. Στον αντίποδα αυτής της εκστρατείας παλινόρθωσης του πολιτικού συστήματος, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την δουλειά μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησης για την τροπή που πήραν οι χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη. «Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε «τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά και είναι απολύτως προσηλωμένη στην επίλυση όλων των ανοικτών θεμάτων, με αίσθημα ευθύνης, με μεθοδικότητα και συνέπεια» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή