Χαμηλά ο πήχυς για το χρέος από Χουλιαράκη

Χαμηλά ο πήχυς για το χρέος από Χουλιαράκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλά φαίνεται να διατηρείται ο πήχυς από το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά το ποια και πόσα θα πρέπει να αναμένουμε αναφορικά με το χρέος από το χαρακτηρισθέν ως ιδιαιτέρως «κρίσιμο» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης μιλώντας το απόγευμα σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού υποστήριξε πως «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί», σημείωσε: «Προσδοκία είναι να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα στο επόμενο Eurogroup  και να παραμετροποιηθούν το επόμενο διάστημα. Και το χειμώνα του 2017, στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, προσδοκία είναι να ενταχθεί η ελληνική οικονομία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Γ. Σταθάκης μιλούσε σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για το Χρέος για απόφαση και όχι για συζήτηση επί των λεγόμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Για το ίδιο θέμα και σε εκείνη την Υποεπιτροπή αλλά σε διαφορετική συνεδρίαση, , ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος παρουσίαζε μια άλλην εκδοχή: «Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά». Και σημείωνε χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος», για τους επενδυτές με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετία.

Κριτική από αντιπολίτευση

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού που άρχισε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών με την προοπτική να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στην Ολομέλεια το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζεται –όπως ήταν αναμενόμενο- από τους τόνους κριτικής της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική.

«Ο προϋπολογισμός είναι η αποτύπωση της οπισθοδρόμησης που είχαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διετία 2015-2016» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Μακάρι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού να πετύχουν. Όμως όλες οι προβλέψεις είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και είναι γνωστό ότι έχετε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι, άλλωστε, διακηρύσσετε συνεχώς ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα. Η εκτίμησή μου είναι πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία και την καθημερινότητα, και καθώς όλοι οι Έλληνες αισθάνονται στο πετσί τους τη χειροτέρευση της κατάστασης, σε λίγους μήνες, ακόμα κι αν σας παρακαλάει η ΝΔ να μην κάνετε εκλογές, εσείς θα επιχειρήσετε ηρωική έξοδο για να σώσετε ο,τιδήποτε αν σώζεται από τα ποσοστά σας. Επιχειρήστε το, λοιπόν, μια ώρα αρχύτερα. Θα είναι καλύτερο και για σας και για την Ελλάδα».

Υψηλούς τόνους κριτικής επί των κυβερνητικών επιλογών, με διαφορετική επιχειρηματολογία, υιοθετούν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές όλών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση που θα συνεχιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το πρωί της προσεχούς Τρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή