Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για πολιτική συμφωνία στo Eurogroup

Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για πολιτική συμφωνία στo Eurogroup

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θολό» και σε κάθε περίπτωση απομακρυσμένο από εκείνο που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος φαινόταν επισήμως και από τη Βουλή να «φωτογραφίζει» ως το μόνο ικανοποιητικό για την ελληνική οικονομία, εξακολουθεί να είναι το τοπίο όσον αφορά τις αναμενόμενες αποφάσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει και από όσα ανέφεραν νωρίτερα σήμερα κυβερνητικές πηγές, κατά την διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, στο περιθώριο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ήδη έχουν δρομολογηθεί με επείγοντες ρυθμούς για την ψήφιση των προαπαιτουμένων, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι εν λόγω πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως θα υπάρξει «πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5 ης Δεκεμβρίου», παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκαν πως παραμένουν ως σήμερα τα «αγκάθια» για τα κρισιμότατα ζητήματα: εργασιακά και δημοσιονομικό. Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι όπως σημείωσαν, η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες (πχ για τα εργασιακά) θα πρέπει να προηγηθούν:

«Μπορεί να συμφωνηθεί να έρθουν επί παραδείγματι τον Ιανουάριο», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τη μείζονος σημασία παράμετρο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, οι ίδιες πηγές αφενός υποστήριξαν ότι «έχουν σχεδόν γραφτεί τα βραχυπρόθεσμα», και αφετέρου πως η κυβέρνηση θεωρεί πιθανόν να αρχίσει «τώρα» η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια άλλη, διαφορετική προηγουμένων εκδοχών, όπως τουλάχιστον αυτές έχουν –ως γνωστόν- εκφραστεί από κυβερνητικά στελέχη την τελευταία περίοδο.

Για τα βραχυπρόθεσμα: Μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης σε συνεδρίαση επί του Προϋπολογισμού, όχι μόνο δεν χρησιμοποίησε το «σχεδόν», αλλά σαφώς είπε πως «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί».

Για τα μεσοπρόθεσμα: Εναντι του «θεωρούμε πιθανόν να ρχίσει η συζήτηση» των κυβερνητικών πηγών, ο κ. Χουλιαράκης έλεγε χθες: «Προσδοκία είναι να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα στο επόμενο Eurogroup και να παραμετροποιηθούν το επόμενο διάστημα».

Στις αρχές του προηγούμενου μηνός, ο κ. Γ.Σταθάκης έλεγε στη Βουλή ότι η Αθήνα αναμένει απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα.

Τέλος, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλ.Τσακαλώτος έχει δηλώσει για το ίδιο θέμα, επίσης από το Κοινοβούλιο: «Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά». Και σημείωνε χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος», για τους επενδυτές με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετία.

Ενας ενδεχόμενος “συμβιβασμός” της κυβέρνησης στο να αρχίσει απλώς μια συζήτηση τώρα για τα μεσοπρόθεσμα, μένει να καταδειχθεί κατά πόσο θα μπορέσει να ικανοποιήσει το στόχο για την δημιουργία αυτού του καθαρού διαδρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή