Μητσοτάκης: Με την Ελλάδα μην παίζετε

Μητσοτάκης: Με την Ελλάδα μην παίζετε

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στην οικονομική κατάσταση που επιδεινώνεται καθημερινά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο, καθώς και στην ολική επαναφορά των εθνικών θεμάτων ως ανοικτών μετώπων, δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες το βράδυ από τα Ιωάννινα απηύθυνε μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες: «Με την Ελλάδα μην παίζετε!».

Στόχος, να προσεγγίσει κρίσιμα εκλογικά κοινά που είτε γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ. είτε δεν την έχουν εμπιστευθεί ακόμη, παρότι από τις μετρήσεις προκύπτει ότι δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτά, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες –οι «ξεχασμένοι Ελληνες», όπως τους αποκάλεσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ.– και οι πολιτικά ανέστιοι του Κέντρου. Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση και διεμήνυσε ότι δεν νοείται λογική ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα Ιωάννινα επανέλαβε ότι οι διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει. Τα ανοίγματα εντάσσονται στην πάγια στρατηγική του, ακόμη και στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης με το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό εύρος. Αυτό περνάει αναπόφευκτα μέσα από συμμαχία με τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου.

Ο μεσαίος χώρος, όμως, δεν είναι η μόνη κρίσιμη εκλογική μάζα για τη Ν.Δ. Εξίσου κρίσιμο είναι το δεξιό ακροατήριο, από το οποίο έχασε ψήφους, καθώς πλαγιοκοπήθηκε κατ’ επανάληψη από τους ΑΝΕΛ και όχι μόνο. Στο Μοσχάτο μιλούν για ψηφοφόρους «με εθνοκεντρικές αναφορές». Η προσπάθεια της Ν.Δ. να τους προσεγγίσει φάνηκε ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επισήμως το υπ. Αμυνας συνοδευόμενος από τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέλαβε και ρόλο «μαρκαρίσματος» του Π. Καμμένου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «νέο πατριωτισμό», ενώ ανέδειξε για πρώτη φορά τη διάσταση των εθνικών θεμάτων που επανέρχονται στην επικαιρότητα και προκαλούν ανησυχία και για τη διεθνή θέση της χώρας και για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η χθεσινοβραδινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στα Ιωάννινα χαρακτηρίστηκε από αναφορές σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, από τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό μέχρι την έξαρση του αλβανικού εθνικισμού, και κατέληξε στο μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες να μη θεωρούν τη συγκυρία ευκαιρία για να εκμεταλλευθούν τα προβλήματα και να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή.

Το έτερο μέρος της ομιλίας του, πάντως, επικεντρώθηκε στην κατάσταση της οικονομίας και στις βαριές συνέπειες που έχει προκαλέσει το «ρήμαγμά» της από την κυβέρνηση. Κατάσταση, η οποία, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., σε επόμενα μνημόνια. Παρότι τις τελευταίες μέρες το Μαξίμου επιχειρεί να «χρεώσει» στον κ. Μητσοτάκη ότι επιθυμεί την αποτυχία της κυβέρνησης και την υπαγωγή της χώρας σε τέταρτο μνημόνιο, στην Πειραιώς δεν διαβάζουν τις κατηγορίες σε πρώτο επίπεδο. Εμμέσως πλην σαφώς, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., οι εν λόγω επικρίσεις «μοιάζουν με ομολογία του Αλ. Τσίπρα ότι δεν θα εξαντλήσει την τετραετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή