Αβραμόπουλος: «Πάση θυσία διατήρηση συμφωνίας για προσφυγικό»

Αβραμόπουλος: «Πάση θυσία διατήρηση συμφωνίας για προσφυγικό»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό «πάση θυσία» υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, επισημαίνοντας, πάντως, ότι, παρά τα όσα γράφονται, η συμφωνία ισχύει, ενώ η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη είναι από την Ιταλία. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν ταιριάζει στην Τουρκία» να απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε για βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων από την πλευρά της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τις ροές, παραδέχθηκε ότι «σίγουρα δεν είμαστε εκεί όπου ήμασταν πέρυσι», ωστόσο προσέθεσε ότι η συγκυρία για την περιοχή εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Αναφερόμενος στα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν και τόνισε ότι έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό οι συνθήκες, αλλά απομένουν ακόμη πράγματα να γίνουν, κυρίως ως προς τη βελτίωση των διαδικασιών για το άσυλο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ναι μεν πρέπει να βελτιωθούν πολλές από τις λειτουργίες της Ε.Ε., αλλά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να κρατηθεί ζωντανό πάση θυσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τραγικό συμβάν στη Μόρια «πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο», καθώς συνέβη σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Επεσήμανε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να εφαρμοσθεί στο ακέραιο και ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις και στην εικόνα της, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα «της ανοίγει το παράθυρο» για να προσεγγίσει την Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή