Συνάντηση για ΜΟΕ με Σκόπια

Συνάντηση για ΜΟΕ με Σκόπια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένδειξη καλής βούλησης για διατήρηση των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας ακόμη και με τη μεταβατική κυβέρνηση των Σκοπίων, περιγράφεται από διπλωματικές πηγές η πέμπτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε προχθές στη γειτονική χώρα. Από την ελληνική πλευρά στα Σκόπια μετέβη ως επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ κ. Π. Μαυροειδής, με μια ευρεία ατζέντα πρακτικών θεμάτων που ξεκινούν από τη σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινας-Μοναστηρίου και τον αγωγό από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια, μέχρι ζητήματα τα οποία αφορούν την αστυνομική συνεργασία των δύο χωρών. Αν και στα Σκόπια θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στις 11/12, με την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα μπορεί να εξέλθει από την κατάσταση αστάθειας, στην Αθήνα επιθυμούν να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην προσπάθεια για συνεννόηση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι διπλωμάτες που συναντήθηκαν στα Σκόπια, συμφώνησαν ότι ο επόμενος γύρος ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις αρχές του 2017, όταν στην ΠΓΔΜ θα υπάρχει νέα κυβέρνηση.

Μεθαύριο, Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρωθυπουργό κ. Φαγιέζ αλ-Σαράι και τον υπ. Εξωτερικών κ. Μοχάμεντ Ταχά Σιάλα, της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και στηρίζεται από όλους τους συμμάχους της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι, προφανώς η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Λιβύη και άφηναν να εννοηθεί πως αν η χώρα σταθεροποιηθεί, τότε μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας που η Αθήνα και η Λευκωσία επεκτείνουν στην Αν. Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα. Η σταθεροποίηση της Λιβύης αφορά, βεβαίως, την Αθήνα και για λόγους οι οποίοι συνδέονται με το προσφυγικό.

Η χώρα μας ήδη παρέχει τεχνογνωσία προς τη Λιβύη και αναμένεται να φανεί αν τελικά θα προωθηθεί το σχέδιο για εκπαίδευση της ακτοφυλακής της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η δυσκολία που εμφανίζεται, ώς τώρα, στην πραγματοποίηση όλων αυτών των σχεδίων συνδέεται, μάλλον, με τη δυσκολία της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει έστω και οριακό έλεγχο πάνω σε εκτεταμένες περιοχές της χώρας, είτε επί των τζιχαντιστών που (σταδιακά) υποχωρούν από τη Σύρτη, είτε επί πολεμαρχών που έχουν αυτονομηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή