Θεσμικά θέματα της δικαιοσύνης επί τάπητος στη συνέλευση των Εισαγγελέων

Θεσμικά θέματα της δικαιοσύνης επί τάπητος στη συνέλευση των Εισαγγελέων

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικά θέματα της δικαιοσύνης επί τάπητος στη συνέλευση των Εισαγγελέων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής κάλεσε τους εισαγγελείς «να αγωνιστούν κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής», και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται ούτε συναλλάσσεται» και ότι «με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, ενώ η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επανέφερε το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των δικαστών, μιλώντας για «δυσμενή διάκριση» σε σχέση με δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς.

Στη συνέλευση των εισαγγελέων μίλησε και ο Πρόεδρος του ΣτΕ, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε για χειρισμούς του στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Σεβαστίδης που καταχειροκροτήθηκε, αναφέρθηκε στη ρητή συνταγματική απαγόρευση για την παράταση της θητείας των ανώτατων δικαστών και χαρακτήρισε την νέα δικαστική ένωση που ιδρύθηκε πρόσφατα «διασπαστική κίνηση» και «αντιένωση».

Θεσμικά θέματα που έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις μέσα στη δικαιοσύνη και έχουν προκαλέσει επικρίσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τέθηκαν και κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων, όπου κατέστη σαφές ότι το χάσμα ανάμεσα σε κορυφαίους δικαστικούς παράγοντες και την πλειοψηφία των δικαστών είναι πλέον εμφανές.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Δημήτρης Ασπρογέρακας, αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα και τις παθογένειες της δικαιοσύνης, περιγράφοντας με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί και ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς, Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να «κάνουν αυτοψία για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τί συμβαίνει».

Ο κ. Ασπρογέρακας υπήρξε συναινετικός για την ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης «Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων» και εξέφρασε την άποψη δημιουργίας συνομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων ενώ επικέντρωσε την τοποθέτησή του στην ανάγκη λήψης μέτρων για να μπορέσει η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής στην παρθενική του ομιλία ενώπιον εισαγγελικών λειτουργών επικέντρωσε στην ανάγκη να σηκώσουν οι εισαγγελείς το βάρος που τους αναλογεί στην αντιπαράθεση, όπως είπε, της κυβέρνησης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Αυτή την περίοδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, «κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής, της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ. Σε σας προσβλέπει η κύβερνηςη αλλά και η κοινωνία για  τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Εσείς θα τον δώσετε».

«Αυτός ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του», πρόσθεσε ο υπουργός, «τα οικονομικά συμφέροντα που οδηγήσαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση, το ιερό τρίγωνο των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού και όλων εκείνων που ως εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μας δείχνουν τώρα το πραγματικό τους πρόσωπο. Βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση προθύμων. Ο πρωθυπουργός, δεν συναλλάσσεται δεν εκβιάζεται. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Καλούμε τους εισαγγελείς να αγνωνιστούν κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που ευθύνεται σε μέγιστο βαθμό για την κατάσταση της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε περισσότερο σε συναδέλφους του καθώς για χρόνια υπηρέτησε ως εισαγγελέας, εξαίροντας το έργο των εισαγγελικών λειτουργών και καλώντας τους να συνεχίσουν την απονομή δικαιοσύνης με ουσιαστικά κριτήρια, επιείκια και ευθυκρισία.

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στο δικαστικό μας σύστημα με προοπτική τριακονταετίας, καλώντας τους αρμοδίους υπουργούς, να τολμήσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ενόψει της νομοθετικής επεξεργασίας για τους νέους κώδικες (ποινικό και λοιπά), ενώ ειδική μνεία έκανε η Εισαγγελέας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει μέσα στη δικαιοσύνη με συνεχή εκπαίδευση και απόκτηση διεθνών εμπειριών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά την αρνητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα «μέχρις αρνησιδικίας» όπως είπε, «εντούτοις μπορεί να υπάρξει ανασύσταση και ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο εθνικής προσπάθειας με τη συνδρομή όλων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων – και όχι μόνον- με το αίτημα για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, επανήλθε στο θέμα αυτό, μιλώντας για την ανάγκη ρύθμισή του, αν και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κοντονής, πριν από δύο ημέρες τοποθετήθηκε δημόσια αρνητικά λέγοντας πως «το σύνταγμα είναι σαφές».

Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου έθεσε κατά τη διάρκεια της τοποθετήσεώς της ενώπιον των εισαγγελέων θέμα «δυσμενούς διάκρισης», όπως είπε προς τους δικαστές, μιάς και, όπως ανέφερε: «δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και τραπεζικοί, πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών και άλλοι παραμένουν στη θέση τους περισσότερα χρόνια από τους δικαστές».

Βεβαίως δεν έθεσε θέμα άμεσης νομοθετικής επίλυσης – μιας και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με βάση τη συνταγματική διάταξη- αλλά επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει λύση, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα της δικαιοσύνης και στις προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικεντρώθηκε επίσης σε θέματα για τα οποία έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις εντός κι εκτός δικαιοσύνης, όπως η συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, η άσκηση εκ μέρους της πειθαρχικών αρμοδιοτήτων που της δόθηκαν με πρόσφατο νόμο, και επεχείρησε να αποδώσει την ασκούμενη κριτική σε «κακοπιστία», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πολιτικοί και δημοσιογράφοι διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία δικαστικών λειτουργών όταν οι ενέργειές τους δεν τους βρίσκουν σύμφωνους».

Καταπέλτης υπήρξε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο οποίος μίλησε και εκ μέρους όλων των υπολοίπων δικαστικών ενώσεων απαντώντας ευθέως στα περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας των δικαστών – παρά το σύνταγμα- και χαρακτηρίζοντας «ως διασπαστική κίνηση», την ίδρυση της νέας ένωσης ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών λειτουργών για την οποία τόνισε «πώς έχει ημερομηνία λήξης».

Ο κ. Σεβαστίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στη διεκδίκηση του αιτήματος για παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, όταν το σύνταγμα είναι ρητό και το απαγορεύει», και τόνισε «ότι ικανοποιεί το δικαστικό σώμα η αρνητική στο αίτημα αυτό θέση του υπουργού Δικαιοσύνης».

Στη συνέλευση των εισαγγελέων, παρέστη, και μίλησε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε για χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ.Νίκος Σακελλαρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δέχθηκε ανήκειες επιθέσεις για την εν λόγω υπόθεση», και πρόσθεσε πως «δεν έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητά του για τη σύγκλιση των διασκέψεων, δεν λαμβάνει εντολές από κανέναν, ούτε είναι υπηρέτης κανενός», επισημαίνοντας ότι «ο τύπος έχει τις δικές του ευθύνες», ενώ ευθύνες καταλόγισε και στους δικαστές του ΣτΕ κάνοντας μνεία σε «αποφάσεις για τα μνημόνια και για το PSI».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή