ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας για Μόρια: «Τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε»

moyzalas-gia-moria-tychaio-gegonos-poy-tha-mporoyse-na-symvei-opoydipote-2162995

Για «τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε» έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα στο hot spot της Μόριας. Τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών και απηύθυνε έκκληση στους νησιώτες «να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητεί κλίμα συναίνεσης, αλλά προειδοποίησε ότι από ένα σημείο και μετά «θα επιβάλουμε τις λύσεις».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπουργός εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιέγραψε τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.