Οι πρώτες αντιδράσεις για την λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες αντιδράσεις για την λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ιδιαίτερα σημαντική καταγράφουν οι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για επίσκεψη στην πόλη κάθε 15 ημέρες, με αφορμή τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου. Την πρώτη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού, σχολίασαν στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο fm 104.9», εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης.

Απ. Τζιτζικώστας: Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί το πρωθυπουργικό γραφείο

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σχολίασε: «Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, αν έχει ουσία ή εάν είναι μια επικοινωνιακή προσπάθεια, το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν σε θετική κατεύθυνση η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ακούστηκαν τα θέματα και βέβαια περιμένουμε να δούμε να υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα έρχεται δυο φορές τον μήνα στη Θεσσαλονίκη και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό εάν γίνει. Ελπίζω να μην είναι ένα ακόμα γρανάζι σε ένα γραφειοκρατικό κράτος, αλλά ούτε και μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΑΣΘ που συζητήθηκε στη σύσκεψη: «Δεν θα μπορούσε να συσταθεί το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και την ίδια ώρα να μην έχει λυθεί το θέμα του ΟΑΣΘ. Μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ζητήσαμε να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας κάτι που έγινε» κατέληξε.

Π. Αβραμόπουλος: Καλοδεχούμενο το νέο γραφείο, αν και θα έπρεπε να υπάρξει πρωτίστως συντονισμένη δράση

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμο στη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού, διότι απουσίαζε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σχολίασε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο fm 104.9»: «Η Θεσσαλονίκη παλεύει για να δημιουργήσει τις υποδομές της. Ακούμε χρόνια τώρα ότι είναι η μητρόπολη των Βαλκανίων. Προσπαθούμε να βρούμε τα βήματα από την καταστροφική αποβιομηχάνιση που συντελέστηκε το 1990. Τώρα βλέπουμε επιχειρήσεις να πάνε στις γειτονικές χώρες. Είναι καλό να βλέπουμε τα πράγματα γρήγορα και να δίνουμε λύσεις.

Επίσης πρέπει να προσπαθήσουμε για τη μείωση της ανεργίας. Με αυτά τα δεδομένα, είναι καλοδεχούμενο το νέο γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Αν και θα έπρεπε να υπάρξει πρωτίστως συντονισμένη δράση. Όμως ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έρχεται κάθε 15 ημέρες και ότι το γραφείο δεν θα είναι ένα θεσμικό κύτταρο, αλλά μια πραγματική βάση που θα γίνονται πράγματα. Στην σύσκεψη τέθηκαν θέματα για να τα ακούσει. Τα σημείωσε και ελπίζουμε ότι πολλά θέματα θα έχουν καλή πορεία».

Π. Τσαραμπουλίδης: Το γραφείο μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από το ΥΜΑΘ

Ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε: «Νομίζω ότι μπορεί να κάνει δουλειά, σίγουρα καλύτερη από αυτή που κάνει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν ένας κακός ταχυδρόμος μεταφοράς αιτημάτων των φορέων της πόλης. Με την αμεσότητα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα το γραφείο του. Βέβαιος δεν είμαι για τίποτα, καμία φορά όμως τις θέσεις τις καταξιώνουν και τα άτομα τα οποία τις υπηρετούν. Ελπίζω να πάει καλά η κ. Νοτοπούλου και να αποδειχθεί σωστή η κίνηση του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι κάθε δεκαπέντε μέρες στη Θεσσαλονίκη. Εγώ δεν θέλω κάθε δεκαπέντε ημέρες, αλλά κάθε μήνα, εάν αυτό γίνεται και υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης που ουσιαστικά θα είναι με κυβερνητικούς θεσμούς και γίνεται απολογισμός, νομίζω ότι θα έχει αποτελεσματικότητα. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πάντως, είναι ένας αποτυχημένος θεσμός που δεν προσφέρει σε τίποτα».

Λ. Κυρίζογλου: Απαξίωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης

Για απαξίωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη και τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

«Από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση (38 Δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία) εκπροσωπήθηκε μόνον ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διά του προέδρου του Δημοτικού του Συμβουλίου» αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου και σημειώνει ότι οι αρμόδιοι για την σύγκληση της σύσκεψης "λησμόνησαν" να καλέσουν και την οικεία περιφερειακή ένωση Δήμων που αποτελεί τον επίσημο θεσμοθετημένο συλλογικό φορέα και εκφραστή των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει ότι δεν δόθηκε στην ΠΕΔ-ΚΜ η δυνατότητα να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τα καίρια ζητήματα των Δήμων στην Κεντρική Μακεδονία. Επισημαίνει ότι παρόμοια παράλειψη είχε σημειωθεί και κατά τη σύσκεψη που έγινε πριν από δύο μήνες για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων και κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική παραμερισμού και απαξίωσης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών οργάνων της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Προσθέτει: «Με την επισήμανση αυτή, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, προσδοκούμε να συναντηθούμε σε μια επόμενη επίσκεψή σας στην Θεσσαλονίκη».

Γ. Μυλόπουλος: Δεν θεωρώ ότι θα υποβαθμιστεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος, μίλησε στο «Πρακτορείο fm 104.9» για το ρόλο του νέου πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. «Κάθε φορά που ένας πρωθυπουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί σύσκεψη εργασίας και καλεί φορείς για να λύσει προβλήματα, είναι μια τυπική εξέλιξη της πόλης. Όταν αυτό το ενδιαφέρον γίνεται με θεσμικό τρόπο με ένα γραφείο ή καλύτερα ένα παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου που θα ακούει, θα συντονίζει και θα επιβλέπει κάποια έργα, είναι σημαντικό. Και μάλιστα όταν ο πρωθυπουργός επιδιώκει κάθε 15 μέρες να έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να συντονίζει συσκέψεις και εργασίες».

Ο κ. Μυλόπουλος σχολίασε την άποψη αυτών που υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. «Ακούω μια μίζερη θέση της αντιπολίτευσης για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Όλοι θέλουμε να κινηθεί η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Όταν ένας πρωθυπουργός κάνει μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να την στηρίζουμε. Δεν θεωρώ ότι θα υποβαθμιστεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Άλλες αρμοδιότητες έχει το υπουργείο και άλλες το γραφείο του πρωθυπουργού. Και όπως λένε, αν ισχύει αυτό, τότε στην Αθήνα με τόσα υπουργεία υποβαθμίζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι όμως έτσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή