Βουλή: Νευρικότητα και αρρυθμίες στη συνεδρίαση για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Νευρικότητα και αρρυθμίες στη συνεδρίαση για τα προαπαιτούμενα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαινόμενα αρρυθμιών, νευρικότητας και αναδιπλώσεων της κυβερνώσας πλειοψηφίας, που έφθασαν σε σημείο απόσυρσης καταγγελθείσας από την αντιπολίτευση διάταξης ως «ύποπτης» για διευθέτηση υπόθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων, σημάδεψαν σήμερα στη Βουλή τις «fast track» διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης πολυνομοσχεδίου με προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης.

Με πεδίο εξελίξεων την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου εισήχθησαν σε διαδοχικές συνεδριάσεις δύο νομοσχέδια, ένα «επείγον» και ένα «κατεπείγον», οι διαδικασίες αυτές σημαδεύτηκαν αρχικώς από μια μακρά διακοπή εξαιτίας απουσίας πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και λίγο πριν το τέλος από την ανακοίνωση εκ μέρους του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης πως κατόπιν πιεστικών ενστάσεων της αντιπολίτευσης, αποσύρει συγκεκριμένη διάταξη του ενός πολυνομοσχεδίου.

Της απόσυρσης, είχε προηγηθεί η αυστηρή σχετική επισήμανση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά του κ. Χρ. Σταϊκούρα – στη συνέχεια και από εκπροσώπους άλλων κομμάτων, πως άρθρο του πολυνομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε ουσιαστικά την ελαχιστοποίηση ποινών για επιχειρήσεις οι οποίες με πλαστά δικαιολογητικά πέτυχαν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, κρίνεται ως «φωτογραφικό» συγκεκριμένων επιχειρηματιών και συνεπώς μη αποδεκτό.

Ο κ. Δ.Παπαδημητρίου, στην πρώτη του κοινοβουλευτική εμφάνιση με τα νέα του κυβερνητικά καθήκοντα, αν και αρχικώς απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «φωτογραφικής» διάταξης, στη συνέχεια ανακοίνωσε πως την αποσύρει. Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για άλλες διατάξεις, με τον υπουργό να τις απορρίπτει. Η συνέχεια θα δοθεί αύριο στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα το μεσημέρι, σε άλλη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής και με αντικείμενο τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», η απουσία βουλευτών της πλειοψηφίας κατά την έναρξη, προκάλεσε εμπλοκή και διακοπή: Η αντιπολίτευση, με πρώτη την ΝΔ διά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, τόνισε πως οι παριστάμενοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μειοψηφία εντός της αιθούσης και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να εγκρίνουν ούτε και στοιχειώδη διαδικαστικά ζητήματα.

Ηταν η στιγμή που η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Χαρά Καφαντάρη επιχειρούσε να προεξοφλήσει πως η διαδικασία της συζήτησης θα συνεχιζόταν έχοντας την στήριξη των περισσοτέρων βουλευτών, όπως αυτή είχε εκφραστεί από τους εκπροσώπους των συγκυβερνώντων κομμάτων.

«Κάνετε λάθος. Στις Επιτροπές δεν υπάρχει «δεδηλωμένη». Να γίνει ψηφοφορία και καταμέτρηση» είπε η κυρία Μπακογιάννη. Η κυρία Καφαντάρη θέλησε να προσπεράσει τις διαμαρτυρίες (και άλλοι βουλευτές τόνισαν πως συμφωνούν με την πρόταση για ψηφοφορία), όμως η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε: «Διαβάστε τον Κανονισμό», προέτρεψε την πρόεδρο.

Τότε, βλέποντας τον κίνδυνο ενός αρνητικού για την πλειοψηφία αδιεξόδου, η πρόεδρος δήλωσε πως διακόπτει «για πέντε λεπτά» τις εργαςίες. Τελικώς η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου μετά από σχεδόν 35 λεπτά, και αφού προηγουμένως οι υπηρεσίες αναζήτησαν τηλεφωνικά τους απόντες, καλώντας τους εσπευσμένα να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο.

Ηταν η συνεδρίαση επί του «επείγοντος νομοσχεδίου με αντικείμενο ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας». Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο σε δύο νέες συνεδριάσεις με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Αύριο το πρωί, τέλος, υπενθυμίζεται πως ολοκληρώνεται σε δύο συνεδριάσεις της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, που εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή