Ο ΣΥΡΙΖΑ… έψαχνε τους βουλευτές του σε συνεδρίαση Επιτροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ… έψαχνε τους βουλευτές του σε συνεδρίαση Επιτροπής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτες, «fast track» διαδικασίες εισήλθε πλέον η Βουλή, εν μέσω κορύφωσης των διαπραγματεύσεων για τη β΄ αξιολόγηση και ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup: δύο πολυνομοσχέδια με «προαπαιτούμενα» εισήχθησαν με επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να ψηφιστούν σήμερα και αύριο από την Ολομέλεια, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και οι διαδικασίες έγκρισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, η ψήφιση του οποίου ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το κλίμα εξαιτίας των ασφυκτικών και πιεστικών διαδικασιών νομοθέτησης έχει επιβαρυνθεί, προκαλώντας «εμπλοκές» στη συγκυβέρνηση, αλλά και τροφοδοτώντας όχι μόνον υψηλούς τόνους κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και κλίμα νευρικότητας στους κόλπους της δικομματικής πλειοψηφίας. Ενδεικτικά της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι τα ακόλουθα δύο χθεσινά περιστατικά:

Πρώτον, η μεσημεριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείται το «επείγον» νομοσχέδιο για «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», διεκόπη για περισσότερο από μισή ώρα, επειδή, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, οι παριστάμενοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μειοψηφία εντός της αιθούσης και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να εγκρίνουν ούτε και στοιχειώδη διαδικαστικά ζητήματα. Το ζήτημα ανέδειξε με παρέμβασή της η εισηγήτρια της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη επιχείρησε να προεξοφλήσει πως η διαδικασία της συζήτησης θα συνεχιζόταν έχοντας τη στήριξη των περισσοτέρων βουλευτών, όπως αυτή είχε εκφραστεί από τους εκπροσώπους των συγκυβερνώντων κομμάτων. «Κάνετε λάθος. Στις Επιτροπές δεν υπάρχει “δεδηλωμένη”. Να γίνει ψηφοφορία και καταμέτρηση», είπε η κ. Μπακογιάννη. Η κ. Καφαντάρη επιχείρησε να προσπεράσει τις διαμαρτυρίες (και άλλοι βουλευτές τόνισαν πως συμφωνούν με την πρόταση για ψηφοφορία), όμως η κ. Μπακογιάννη επέμεινε: «Διαβάστε τον κανονισμό», προέτρεψε την πρόεδρο. Τότε, βλέποντας τον κίνδυνο ενός αρνητικού για την πλειοψηφία αδιεξόδου, η πρόεδρος δήλωσε πως διακόπτει «για πέντε λεπτά» τη συνεδρίαση. Τελικώς, η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου μετά σχεδόν 35 λεπτά, αφού προηγουμένως οι υπηρεσίες αναζήτησαν τηλεφωνικά τους απόντες, καλώντας τους εσπευσμένα να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο.

Δεύτερον, στη βραδινή συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, όπου συζητείτο το «κατεπείγον» σχέδιο νόμου που προβλέπει «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό», η εμπλοκή αφορούσε ζητήματα ουσίας ρυθμίσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση αρχικώς, διά του κ. Χρ. Σταϊκούρα, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέδειξαν «παράξενες» διατάξεις.

Μία εξ αυτών προέβλεπε ουσιαστικά την ελαχιστοποίηση ποινών για επιχειρήσεις που είχαν παρουσιάσει πλαστά δικαιολογητικά κατά τη διαδικασία ένταξής τους στον αναπτυξιακό νόμο. Ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, αν και αρχικώς απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «φωτογραφικής» διάταξης, στη συνέχεια ανακοίνωσε πως την αποσύρει. Η συνέχεια δίδεται σήμερα στην Ολομέλεια για το «κατεπείγον» και στην Επιτροπή Παραγωγής για το «επείγον», που θα ψηφιστεί με τη σειρά του αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή