Μίνι περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη στα Βαλκάνια

Μίνι περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη στα Βαλκάνια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας και σε όσα τους ενώνουν εστίασαν χθες Κυρ. Μητσοτάκης και Μπόικο Μπορίσοφ. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο η κομματική συγγένεια –αμφότεροι ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– αλλά και η κοινή αγωνία για το προσφυγικό, καθώς και η έντονη ανησυχία για τις αναθεωρητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τι μπορεί να σημάνουν για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Και βέβαια, η σύμπνοια ως προς την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μετώπου κατά του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που δημιουργεί.

Το τελευταίο έχει τη σημασία του, καθώς οι σχέσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξαν οι καλύτερες, τόσο κατά τη διάρκεια της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης του 2015, όταν ο κ. Μπορίσοφ δεν αναφερόταν με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Ελληνα πρωθυπουργό στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, όσο και στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Και ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει το βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα κρίνει το πόσο ραγδαίες ή όχι θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις, παράλληλα με το πρόγραμμα περιοδειών που συνεχίζεται στο εσωτερικό –ενδέχεται την Παρασκευή να μεταβεί στη Θράκη– συνεχίζει τις επαφές στο εξωτερικό, αναζητώντας συμμαχίες. Η αρχή γίνεται από τα γειτονικά Βαλκάνια, όπου το αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης τραυμάτισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με μια σειρά από χώρες, θα συνεχιστεί στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται να κορυφωθεί τον Ιανουάριο με επίσκεψη στο Βερολίνο.

Oπως επανέλαβε ενώπιον του κ. Μητσοτάκη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, «η Βουλγαρία δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την πολυτέλεια να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων», ενώ το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση των δύο ανδρών που επανέλαβαν την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν αμφότεροι για την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά και τις επανειλημμένες δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο προβληματισμός αφορά το δυσοίωνο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει πράξη την απειλή του ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες. Η μίνι περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στα Βαλκάνια, που θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις συναντήσεις με τον Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολις, τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πατριάρχη Ειρηναίο, αποτελεί και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην περιοχή και, πάντως, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι παρούσα.

Η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τους εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία ήταν απλώς άλλη μία αφορμή για να καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα που στηρίζει το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι η Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον των εκπροσώπων των ελληνικών εταιρειών ότι πρόθεσή του είναι να μειώσει τη φορολογία. Στο ερώτημα πώς θα καταστεί εφικτή η μείωση της φορολόγησης, απαντά ότι θα δώσει βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η πολιτική αυτή, εξάλλου, θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αποτρεπτικά για τη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τα Βαλκάνια, όπου μεταφέρουν τις φορολογικές τους έδρες. Η χθεσινή συνάντηση, πάντως, εστιάστηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα Βαλκάνια, καθώς πεποίθηση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή τελικά μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή