Κ.Χατζηδάκης: Βιώνουμε μία αισθητή οπισθοδρόμηση την τελευταία διετία

Κ.Χατζηδάκης: Βιώνουμε μία αισθητή οπισθοδρόμηση την τελευταία διετία

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «το σχέδιο της ΝΔ για το μέλλον», μίλησε αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον μια χώρα Β' κατηγορίας στην Ευρώπη και δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας τα μνημόνια.

«Η κρίση διαρκεί ήδη 7 χρόνια και σήμερα που μιλάμε, δυστυχώς, υπάρχουν λίγοι λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι πως η χώρα μας θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», προσέθεσε σημειώνοντας πως δεν ισχυρίζεται ότι ήταν όλα τέλεια λίγα χρόνια πριν, αλλά πως χωρίς αμφιβολία τα τελευταία 2 χρόνια βιώνουμε μια αισθητή οπισθοδρόμηση.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είχε τεράστιο κόστος και συνέβαλε στην επιστροφή της χώρας στην ύφεση, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος αποτιμά το κόστος στα 86 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM στα 100 δισ.

Είπε επίσης ότι η δημοσιονομική προσαρμογή εστιάζει στους φόρους, δημιουργώντας ασφυξία στην οικονομία, κάτι που δεν έκανε η Ιρλανδία και η Κύπρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρική και στην επιχειρηματικότητα και στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Μιλώντας για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα του είναι υπέρ μιας θετικής ρύθμισης. «Είμαστε όλοι Έλληνες, είμαστε όλοι φορολογούμενοι, δεν θα μπορούσαμε να ζητάμε κάτι διαφορετικό! Ακόμη περισσότερο, ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας δεν θέλουμε, φυσικά, να κληρονομήσουμε μια απολύτως χαοτική κατάσταση. Όμως, αυτό που μας φοβίζει, είναι ότι αν δεν αλλάξει η συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομία, ακόμα και μια θετική ρύθμιση για το χρέος κινδυνεύει να πάει χαμένη», συμπλήρωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για τους φόρους, δυσανασχετεί για τις μεταρρυθμίσεις και έχει μετατρέψει την οικονομία σε οικονομία του ου μπλέξεις!

«Αυτό είναι και ο βασικός λόγος που ζητάμε πολιτική αλλαγή. Διότι η κυβέρνηση αυτή, παρά το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ, δεν μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα τους επενδυτές, κάτι που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και κατέθεσε τις βασικές προτάσεις της ΝΔ.

Για αρχή, διευκρίνισε, η ΝΔ μιλάει για λελογισμένη μείωση φόρων, σε συνδυασμό με ισόποση μείωση δαπανών.

«Επειδή, όμως, για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση φόρων, στη Νέα Δημοκρατία λέμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, κάτι που θα επιτευχθεί με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% από το 2018 και μετά. Ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 4% τον οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και θα ωθήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά», συνέχισε.

Επ' αυτού ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν ζητάει να της χαριστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος αλλά θα έχει παρουσιάσει από πριν πειστικά δείγματα γραφής με ένα δικό της μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο θα βασίζεται στο πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Και έχοντας υλοποιήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα πάμε στους θεσμούς και θα τους πούμε: Η Ελλάδα εφαρμόζει το δικό της σχέδιο για το μέλλον. Έχοντας αλλάξει ρότα, έχοντας την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων ζητάμε τη δική σας στήριξη για να γίνει πράξη το 2+4, δηλαδή 2% πρωτογενές έλλειμμα και 4% ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Πιο αναλυτικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στη δημόσια διοίκηση το κόμμα του θα προωθήσει μεταξύ άλλων την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.

Επίσης στη δικαιοσύνη έχει στόχο να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που είναι ιδιαίτερα οξύ για τους επενδυτές, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών υποθέσεων και επεκτείνοντας το ωράριο που δικάζουν τα δικαστήρια.

Στην παιδεία, είπε, ότι στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συνέχισε, σκοπός της ΝΔ είναι να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να εξαλείψει τη γραφειοκρατία και παράλληλα να επουλωθούν οι πληγές του τραπεζικού συστήματος με προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως με όλα αυτά η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία απέναντι στους πιστωτές και αυτό θα οδηγήσει σε διευκολύνσεις για τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, πράγμα που με τη σειρά του θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.

Ανέφερε επιπλέον ότι η ΝΔ επεξεργάζεται 10-12 νομοσχέδια που θα είναι βασικές προτεραιότητες και θα ψηφιστούν τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης, ετοιμάζει πλάνο εφαρμογής του προγράμματος και στοχεύει στον σχηματισμό μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, με υπουργούς αποφασισμένους να προχωρήσουν μπροστά με ταχύτητα, χωρίς δισταγμούς και αμφιταλαντεύσεις.

«Προσωπικά, επίσης, πιστεύω πως επειδή έχουμε ανάγκη μια εθνική συστράτευση, πρέπει να προωθήσουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει δανεισμό στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά, με δικλείδες ασφαλείας που θα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Διότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά όχι με τις κλασσικές συνταγές, αλλά με τους καλύτερους, τους πιο άξιους, τους πιο ικανούς», υπογράμμισε ενώ επανέλαβε ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει ευρείες συνεργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή