Ο Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα

Ο Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου προχώρησαν χθες με εμπρηστικές δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Κύπρο ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία, εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”». Και συμπλήρωσε: «Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία. Αυτό να το βλέπετε. Είναι αγένεια. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

O αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν για υποχωρητικότητα έναντι της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν επεμβαίνει για να πάρει 18 βραχονησίδες από την Ελλάδα οι οποίες, όπως ισχυρίσθηκε, είναι τουρκικές. Στη συνέχεια στράφηκε στο Κυπριακό, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι «ξεπουλά» την Κύπρο και θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από 37% που είναι σήμερα, στο 29,2%.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση, τονίζοντας: «Δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας, θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα, δεν προχωράει». Αυτές οι συγκρουσιακές τοποθετήσεις έρχονται σε μια συγκυρία όπου διαφαίνεται η πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών, το Σαββατοκύριακο, στο Αμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της συνόδου για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, η βασική προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, μια διμερής συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο δεν έχει καθοριστεί αυτή τη στιγμή. Θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, εφόσον επανεκκινήσουν οι συνομιλίες».

Mιλώντας εξάλλου στη Σύνοδο Βοσπόρου, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι «για 53 χρόνια έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους έχουν καταδικάσει στην απομόνωση» και προσέθεσε ότι δεν θα δεχθεί μια συμφωνία η οποία δεν θα εγγυάται την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή