Κρίσιμες εβδομάδες «βλέπει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Κρίσιμες εβδομάδες «βλέπει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ορόσημο» για την ελληνική οικονομία μεν η συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά τον Ιανουάριο θα ξέρουμε τις, κατά τα φαινόμενα, κρίσιμες λεπτομέρειες αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το ζήτημα του χρέους και την προοπτική εξόδου από την πολυετή κρίση: αυτό προκύπτει ευθέως από τη νέα παρέμβαση για το μείζον θέμα της χώρας του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου χθες στη Βουλή.

Αξιοσημείωτο παράλληλα είναι πως ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σαφώς στην προοπτική να υπάρξει μετά τις 5/12 και άλλη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θέλω να σας πω ότι ο Δεκέμβριος που μας έρχεται είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από τότε –δηλαδή από το καλοκαίρι του 2015– όπου θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά μας να πετύχει ο “οδικός χάρτης” που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2015», ανέφερε.

«Ορόσημο είναι η 5η Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρχει και άλλο Eurogroup, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε μία εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο QE (ενν. το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης)», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του κρατικού προϋπολογισμού. Και συνέχισε παρουσιάζοντας τα προαναφερθέντα «κομμάτια» της διαπραγμάτευσης: «Το πρώτο είναι η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Η συζήτηση με τους θεσμούς είναι διαδοχική και υπάρχουν συνεχείς προσεγγίσεις σε όλα τα θέματα των ρυθμίσεων και το πώς θα καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους εντός του προγράμματος, δηλαδή το 2017 και το 2018.

Το δεύτερο είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 και πόσο θα είναι αυτοί. Αν θα είναι 3,5%, αν θα μειωθούν, αν θα είναι 3,5% για λίγα χρόνια και μετά θα μειωθούν. Αυτό είναι μια συζήτηση που το ΔΝΤ λέει ότι, αν είναι πάνω από το 1,5%, που θεωρεί σωστό, εμείς μπορεί να ζητήσουμε και περισσότερα μέτρα. Η απάντηση που έδωσα χθες στο ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης. Αν πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να πάρει άλλα μέτρα, δεν χρειάζεται μεγάλη ύφεση και ότι συμφωνεί με αυτά που είπε ο Ντράγκι, ο Mοσκοβισί, ο Ομπάμα και o Λιου, που ήρθαν εδώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μειωθεί, αλλά λέμε και στο ΔΝΤ να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη. Να πιέσει αυτόν τον παίκτη που δεν θέλει να δώσει τόσα πολλά για το χρέος. Το τρίτο κομμάτι είναι το χρέος. Νομίζω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες». Και ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε: «Τότε (ενν. τον Ιανουάριο), θα ξέρουμε τα τρία κομμάτια, θα ξέρουμε πόσα έχουν δώσει και θα μπορέσουμε όλοι και όλες να αξιολογήσουμε ποιες είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο».

«Εχει κλείσει το 90%»

Λίγο αργότερα, η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου σημείωνε: «Οσον αφορά την αξιολόγηση, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, στο τέλος της εβδομάδας, και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα, το 90% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει».

Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ολοκληρώθηκε και πλέον ο Προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη 6/12 –την επομένη, δηλαδή, του κρίσιμου Eurogroup– με σχεδιασμό να τεθεί προς ψήφιση το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή