Ν.Δ.: Καμία συναίνεση προς Τσίπρα

Ν.Δ.: Καμία συναίνεση προς Τσίπρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ονοματεπώνυμο των ευθυνών για όσα έχουν συμβεί από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά και για όσα έπονται, υπενθυμίζει η Πειραιώς. Με αφορμή τον γόρδιο δεσμό της δεύτερης αξιολόγησης και τις κυβερνητικές διαρροές ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, η Ν.Δ. σχολίασε χθες με ειρωνεία το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Κούβα, υπογραμμίζοντας ότι από τις ευθύνες του δεν μπορεί να δραπετεύσει. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να κατηγορήσει την επόμενη κυβέρνηση για ό,τι προκύψει από εδώ και στο εξής λόγω των δικών τoυ αστοχιών.

Η υπενθύμιση –διά στόματος Β. Κικίλια, πως είναι ευθύνη της παρούσας και όχι της επόμενης κυβέρνησης ό,τι συμφωνηθεί τώρα– δεν είναι αυτονόητη και, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και φέρουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται, όπως το καλοκαίρι του 2015, να ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ψηφίσει νέα μέτρα. «Ας γίνουν εκλογές και ας βάλουν μετά όλοι πλάτη. Ας γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. κι ας έρθει μετά ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μαζί μας τα μέτρα». Η φράση προέρχεται από τα χείλη στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. και προϊδεάζει για τα περιθώρια συναίνεσης από την πλευρά του Μοσχάτου. H ίδια πηγή αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν να ζητεί κάποιος συναίνεση από μια Βουλή που σχηματίστηκε με βάση άλλα διακυβεύματα και η οποία, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίχτηκε στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προτίθεται να γίνει «συνένοχος» και η Πειραιώς εξακολουθεί να εκπέμπει σε όλους τους τόνους το μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής μέσω της προσφυγής σε κάλπες. Το επανέλαβε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακ. Λαζαρίδης (ΣΚΑΪ), υπογραμμίζοντας ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης δεν πρέπει να γίνει αποτυχία της χώρας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με μια νέα κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, σαφές μεταρρυθμιστικό σχέδιο και καθαρό πολιτικό ορίζοντα μπορεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τα χαμηλότερα πλεονάσματα που απαιτούνται μετά το 2018. Το μεταρρυθμιστικό πρόσημο φρόντισε να τονίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και μετά τις χθεσινές συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι (με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο): «Είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε, ενώ συνεχάρη τον Σέρβο πρωθυπουργό επειδή μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και δεν υπέκυψε στον λαϊκισμό.

Το σκεπτικό Μητσοτάκη εξέφρασε ο Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη θέση της Πειραιώς για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% μετά το 2018. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ν.Δ. δεν ζητεί να της «χαριστεί» ο δημοσιονομικός χώρος. Επιδιώκει να τον κερδίσει μέσα από την εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του μεταρρυθμιστικού πακέτου που θα παρουσιάσει στους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή