Συνάντηση Τζόνσον-Αναστασιάδη στην Κύπρο

Συνάντηση Τζόνσον-Αναστασιάδη στην Κύπρο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στο νησί.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τζόνσον σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μια πολύ καλή συζήτηση και εκ μέρους της Κυβέρνησης της Βρετανίας θέλω να συγχαρώ τον ίδιον και την ηγετική του ικανότητα για αυτό το πρόβλημα».

Έχουμε εντυπωσιαστεί πολύ από την πρόοδο που είχε γίνει και είμαστε εδώ για να δώσουμε στήριξη και να είμαστε χρήσιμοι αν μπορούμε. Θα ήθελα να τονίσω ότι μπορεί να φεύγουμε από την ΕΕ αλλά σε καμία περίπτωση δεν φεύγουμε από την Ευρώπη. Και η δέσμευση μας στην Κύπρο παραμένει απόλυα σταθερή ό,τι και να γίνει είμαστε εδώ για την Κύπρο τώρα και στο μέλλον».

Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε σχετικά πως «η Βρετανία διατηρεί ενδιαφέρον προκειμένου να βρεθεί μια λύση αποδεκτή πάντα βεβαίως και μέσα στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Ε.Ε.».

«Τον έχω ενημερώσει εκτενώς, έχω επαναλάβει την ετοιμότητα μας να αρχίσουμε από αύριο αν είναι τις συνομιλίες για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένου πάντοτε και του εδαφικού και αν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μοντ Πελεράν, είμαστε έτοιμοι και για συνάντηση πολυμερούς διάσκεψης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις», προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν η προϋπόθεση για αποτύπωση των κριτηρίων στο χάρτη ισχύει ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε ίσχυε και ισχύει», ενώ σχολίασε και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την Κύπρο, σημειώνοντας: «ανάλογες πάντα απαράδεκτες δηλώσεις δεν βοηθούν και δεν συμβάλλουν και ούτε υποδηλούν πρόθεση, όπως προβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά την ίδια ώρα υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή