Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία του ΔΝΤ

Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία του ΔΝΤ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Περιορίζονται πολύ οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου όχι μόνο γιατί υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα αυτή τη στιγμή με την ελληνική πλευρά, αλλά κυρίως γιατί για να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το γεγονός ότι χρειάζεται απαραίτητα το «πράσινο φως» του ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση διαφέρει σε σχέση με άλλες αξιολογήσεις στο παρελθόν, στις οποίες το ΔΝΤ διατηρούσε τις δικές του διαφωνίες και επιφυλάξεις· χωρίς όμως να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, οι οποίες γίνονται σε πολύ θετική ατμόσφαιρα, «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε συμφωνία, καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα ανοικτά», όπως ανέφερε. Συγχρόνως, εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά θα συμφωνηθούν σε πολιτικό επίπεδο τελικά και όχι σε τεχνικό. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο 2016, «αν όλοι είναι πρόθυμοι για συμφωνία». Για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έκτακτο Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά ότι η Ευρωζώνη είναι πάντα ευέλικτη. Επιβεβαίωσε, εξάλλου, πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ δεν θα συμμετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να κλείσει η αξιολόγηση. «Είναι λογικό πως χρειάζεται το ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), όλοι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα», είπε.

Και για να συμμετάσχει το ΔΝΤ πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2015 τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και τη διατήρησή του μεσοπρόθεσμα. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μόλις 1,5% το 2018 και τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και υποστηρίζει πως αν δεν μειωθεί ο στόχος τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει περισσότερα μέτρα κυρίως μειώνοντας το αφορολόγητο όριο, αλλά και με περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις για να τον πετύχει.

«Κλειδί» στις αποφάσεις είναι το πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει το μεσοπρόθεσμο διάστημα για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, το θέμα για τη διάρκεια της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σύμφωνα όμως με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, μεσοπρόθεσμο διάστημα σίγουρο δεν είναι «ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο διάστημα και σίγουρα όχι 20 – 30 χρόνια, διότι αυτό είναι μακροπρόθεσμο». Αλλωστε, η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για δύο μόνο χρόνια και όχι περισσότερα σημαίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο είναι «κόκκινη» γραμμή για μία σειρά από κράτη-μέλη. Οσον αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία χρειάζεται και το ΔΝΤ για να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο, αυτή θα προκύψει μετά το τέλος της αξιολόγησης, καθώς πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από προβλέψεις, όπως αυτές για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάπτυξη. Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα στη συνάντηση της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο πρώτα πρέπει να κοστολογήσουν τα βραχυπρόθεσμα και ύστερα να δουν πόσο είναι η απόκλιση στο χρέος ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Μετά θα συμφωνήσουν σε έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – «ένα πράγμα χωρίς μαθηματικούς τύπους», όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή