Ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα

Ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες σειρά από προτάσεις που θα δημιουργήσουν Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, το οποίο σκοπό θα έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά κυρίως να βοηθήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Η πρόταση βασίζεται, πρώτον, στη χρηματοδότηση ερευνών που έχουν να κάνουν με καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρονική, τα μεταϋλικά (metamaterials), το κρυπτογραφημένο λογισμικό ή τη ρομποτική, δεύτερον, στη δημιουργία πλατφόρμας η οποία θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν να προβαίνουν σε ορισμένες από κοινού αγορές ώστε να μειώνουν τις δαπάνες τους και, τρίτον, στην προώθηση των επενδύσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία.

Συγχρόνως, η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν διασυνοριακά και να στηρίξει τα κράτη-μέλη στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν σε πιο συμφέρουσες οικονομικά δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας.

«Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε έναν νέο στρατό», δήλωνε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και τόνισε ότι σκοπός είναι οι προτάσεις αυτές να βοηθήσουν τις επενδύσεις στον αμυντικό τομέα, καθώς «καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να επενδύσει στον τομέα αυτόν χωρίς να κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό της». Πάντως, «δεν είμαστε εδώ για να πούμε στα κράτη-μέλη να ξοδέψουν περισσότερα για την ασφάλειά τους», εννοώντας ότι πρόθεσή τους είναι να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Ομως τα κονδύλια που ανακοινώθηκαν χθες για τις παραπάνω δράσεις είναι μάλλον μικρά για να καταφέρουν να κάνουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία ανταγωνιστική παγκοσμίως.

Τα αρχικά χρήματα από την Επιτροπή είναι μόλις 25 εκατομμύρια για έρευνα και θα φθάσουν στα 90 εκατ. το έτος 2020, με σκοπό να αγγίξουν τα 500 εκατ. ετησίως.

Συντονισμός

Tο Ταμείο, αν όντως το ψηφίσουν τα κράτη-μέλη, θα συμβάλει στον συντονισμό των αμυντικών επενδύσεων και θα επιτρέψει στις χώρες-μέλη να μπορέσουν να αποκτήσουν τελευταίας τεχνολογίας αμυντικό εξοπλισμό.

Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη από κοινού αμυντικό εξοπλισμό, καθώς αυτό θα έμοιαζε με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού, αλλά θα ενθάρρυνε τις χώρες της Ε.Ε. να συνεργαστούν έτσι ώστε να αναπτύξουν εξοπλιστικά με χαμηλότερα κόστη.

Αυτή η πρόταση της Κομισιόν σίγουρα θα μπορούσε να ενισχύσει τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, και λιγότερο χώρες σαν την Ελλάδα, που η αμυντική βιομηχανία είναι περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή