Κυρ. Μητσοτάκης: Κάθε καθυστέρηση στην αξιολόγηση οδηγεί σε νέα μέτρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάθε καθυστέρηση στην αξιολόγηση οδηγεί σε νέα μέτρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος είναι αβέβαιη», τόνισε ο Πρόεδρος  της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΝΔ  δήλωσε την έντονη ανησυχία του για τις συνεχείς καθυστερήσεις που όπως είπε οδηγούν σε σε νέα επώδυνα μέτρα.

«14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός “κόφτης” και το υπερταμείο. Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αυτή, αντί να προσελκύει, διώχνει επενδυτές και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία απέναντι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.  Διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που φρόντισε εγκαίρως να τορπιλίσει ο κ. Σκουρλέτης, πριν επιβραβευθεί στον πρόσφατο ανασχηματισμό. 

Και διερωτώμαι:

Υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή; Θα μου πείτε από μια ανεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει κανείς την ανάληψη πολιτικής ευθύνης.  Όμως η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει φθάσει στο άλλο άκρο εισάγοντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία:  Ασκεί συστηματικά κριτική όχι στην προηγούμενη, αλλά στην επόμενη Κυβέρνηση, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι η Νέα Δημοκρατία.  Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική τους πρόβλεψη που θα επαληθευτεί».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περίοδο αυτή της βαθιάς κρίσης και, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, τόνισε: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ποτέ στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είχαν οι πολίτες μεγαλύτερη ανάγκη από τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν ήταν οι συνθήκες πιο αντίξοες για την άσκηση του έργου σας.  Δυστυχώς, το κεντρικό Κράτος, αντί να σας συμπαραστέκεται, σας περιορίζει. Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική αναφορά στους Δήμους του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα σε όλους τους Δήμους, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχετε επωμιστεί ευθύνες που δεν σας αναλογούν».

Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα ήθελα, όμως,  στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε ανάγκη από την εμπειρία και τις απόψεις σας προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί τη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας».

Μαξίμου: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα

«Ο κος Μητσοτάκης σήμερα, για άλλη μια φορά μίλησε σαν να μην θυμάται πια – γιατί ίσως δεν θέλει να θυμάται – την συμφωνία που υπέγραψε και υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην οποία συμμετείχε και την οποία εξακολουθεί να υπερασπίζεται» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσο για τις ανησυχίες του σε σχέση με την β' αξιολόγηση, τον διαβεβαιώνουμε ότι θα επιβεβαιωθούν. Η β' αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που τόσο ο κος Μητσοτάκης αποστρέφεται», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή