Ν.Δ.:«Η καθυστέρηση μπορεί να φέρει και νέα μέτρα»

Ν.Δ.:«Η καθυστέρηση μπορεί να φέρει και νέα μέτρα»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου για τη χώρα, με αφορμή την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανησυχία δεν είναι ανεξάρτητη από τις συνέπειες που θα έχουν οι καθυστερήσεις σε μία ακόμη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης σε νέα μέτρα, τα οποία θα πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. την εξέφρασε και δημοσίως από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ενώ με αφορμή το «ναυάγιο» του ΔΕΣΦΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διώχνει επενδυτές και εδραιώνει την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά αβεβαιότητας.

Κι αυτό διότι έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση καθυστερεί, το αποτέλεσμα είναι νέα επώδυνα μέτρα. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι οι καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση έφεραν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, τον δημοσιονομικό «κόφτη» και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Δεν παρέλειψε ακόμη να θυμίσει ότι σήμερα «θα είχαμε ξεκολλήσει από το τέλμα της κρίσης», αν δεν είχαν προηγηθεί δύο χρόνια με πισωγυρίσματα και «τραγικές» επιλογές.

«Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει κι άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι τόσο γι’ αυτήν την υπόθεση, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εμφανιστεί με «εθνική γραμμή». Το υπογράμμισε χθες (στον ΣΚΑΪ) και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, σημειώνοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ., θα είχαμε ήδη λάβει την ποσοτική χαλάρωση και τη ρύθμιση του χρέους».

Σκληρή γραμμή

Η Ν.Δ. επιμένει στην σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι ελπίδες ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδύσεων δεν υπάρχουν όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Ανεξάρτητα απ’ το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση», σημείωσε με μεγάλη δόση ειρωνείας ο κ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το ναυάγιο πώλησης του ΔΕΣΦΑ ότι «διώχνει επενδυτές». «Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή;», αναρωτήθηκε δηκτικά επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός του προέδρου της Ν.Δ. αφορούν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της κυβέρνησης σε νέα μέτρα και στην αποδοχή υψηλών πλεονασμάτων έως το 2020.

Αμφότερες οι εξελίξεις προβληματίζουν την Πειραιώς για τις μη αναστρέψιμες συνέπειες για την οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον πολιτικό βίο της επόμενης κυβέρνησης. Εντονος είναι, όμως, ο προβληματισμός στο Μοσχάτο και για την αβεβαιότητα που εκπέμπει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, είναι έντονη η ανησυχία για την πορεία των εθνικών θεμάτων με αφορμή και τη ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά της Αγκυρας.«χειρότερη εν ενεργεία κυβέρνηση» και επανάλαβε ότι η Ν.Δ. θέλει να μετατρέψει την αρνητική ψήφο απέναντι στην κυβέρνηση σε θετική υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η Ντόρα Μπακογιάννη παρέθεσε χθες δείπνο στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής, παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος Νίκου Παπαδάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή