Η άνοδος του εθνικισμού οδηγεί στις απειλές

Η άνοδος του εθνικισμού οδηγεί στις απειλές

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απογοήτευση της Αγκυρας σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) στο κυπριακό ζήτημα και στα ελληνοτουρκικά, σε συνδυασμό με τη στροφή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εθνικιστική ρητορική και στον λαϊκισμό στο εσωτερικό πεδίο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχουν ως αποτέλεσμα την κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τη στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην Αγκυρα, η κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ερχόταν σε συνεννόηση με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και προωθούσε το σχέδιο για την τροποποίηση του συντάγματος, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την ανάδυση ενός προεδρικού συστήματος που θα παρέχει ενισχυμένες εξουσίες και αρμοδιότητες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του κ. Ερντογάν στο τιμόνι του ΑΚΡ με την κατάργηση της σχετικής ρήτρας του τουρκικού συντάγματος που εξασφαλίζει την ουδετερότητα του προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με τη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά. «Σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμέτωπος με την επίθεση των πραξικοπηματιών και των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στο εσωτερικό πεδίο στηρίζεται όλο και περισσότερο στη συνεργασία των εθνικιστικών δυνάμεων, η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας στην Αθήνα», τονίζουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο νέο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας.

Με την παραπάνω επισήμανση συμφωνεί και ο Τουρκοκύπριος διεθνολόγος, Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παραδίδει μαθήματα Ιστορίας και Διπλωματίας για το Κυπριακό στη «σχολή πολιτικής επιστήμης» του ΑΚΡ. Ο κ. Χάσγκιουλερ, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν θεωρεί «τυχαία» την κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χάσγκιουλερ, «υπάρχει μία ακόμη εξήγηση για την εν λόγω εξέλιξη. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απογοήτευσε την Αγκυρα. Πρώτα, στα μέσα του καλοκαιριού επέλεξε να καθυστερήσει την έκδοση των πραξικοπηματιών, ενώ στη συνέχεια, στο μέτωπο του Κυπριακού επέλεξε να κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο μιας συνολικής διαδικασίας πάρε – δώσε», τονίζει ο κ. Χάσγκιουλερ.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο καθηγητή, στη νέα περίοδο, σε μια συγκυρία που η στάση των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αρνητικό πρόσημο, η Αθήνα επιλέγει να ταχθεί στο πλευρό εκείνων που επιχειρούν να πλήξουν με κάθε διαθέσιμο μέσο τον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του, δηλαδή με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η Αγκυρα «απαντά» σε αυτή την «επίθεση» ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση που δοκιμαστούν τα όρια της «υπομονής» της είναι έτοιμη και διαθέσιμη να θέσει επί τάπητος όλα τα ανοικτά μέτωπα με την Ελλάδα άμεσα.|

«Οι προκλήσεις θα έχουν απάντηση»

Απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κρήτη. Κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσαν στα Χανιά προς τιμήν του η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και το Iδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αφορμή την επέτειο ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, «μέγα επίτευγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου», ισχύει και θα ισχύει στο διηνεκές. «Ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει περιθώριο για καμία γκρίζα ζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, δε, ότι το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις αυτές βάλλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου». Απηύθυνε μάλιστα μήνυμα ότι «στις προκλήσεις δεν θα απαντήσουμε με προκλήσεις, αλλά και δεν θα τις δεχθούμε. Οι προκλήσεις θα έχουν την απάντηση που πρέπει και όποια άλλη απάντηση χρειαστεί». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε επίσης και στους εταίρους μας στην Ε.Ε., καλώντας τους άλλη μία φορά να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως υπογράμμισε, «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε ότι δεν είναι αποδεκτή λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις και τόνισε ότι «αν δημιουργηθεί προηγούμενο στην Κύπρο, αυτό θα ισχύσει και για άλλες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή