ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγκυρα: Για ποιο λόγο εκπλήσσεται η Αθήνα για τα Ίμια;

agkyra-gia-poio-logo-ekplissetai-i-athina-gia-ta-imia-2163845

Με μια σύντομη τοποθέτηση σχετικά με τα Ίμια, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζει την θέση της Άγκυρας σχετικά με το επίμαχο ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή δεν κρύβει την έκπληξή της απέναντι στον προβληματισμό της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσεγίν Μουφτούογλου απαντώντας εγγράφως σε σχετικό ερώτημα αναφέρεται στις νέες δηλώσεις της Αθήνας για τα Ίμια τονίζοντας τα εξής: «Η στάση μας σχετικά με την κυριαρχία της χώρας μας στις βραχονησίδες των Ιμίων είναι γνωστή στην διεθνή κοινότητα από το 1996 και η πολιτική μας δεν έχει τροποποιηθεί».

Στην συνέχεια, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει τα εξής: «Η γειτονική χώρα Ελλάδα προέβη σε δήλωση λες και ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την εν λόγω γνωστή θέση μας». Η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη η Αθήνα στην σχετική δήλωση.

Εν τω μεταξύ, οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου για την Συνθήκη Λωζάνης κάνουν τον γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί Τούρκοι πολίτες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική εξαιτίας των τελευταίων κινήσεων της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, η Άγκυρα διατηρούσε στάση σιωπής σε σχέση με τις νέες δηλώσεις του κ. Καμμένου.