Γεννηματά: «Δύο χαμένα χρόνια για τη Ελλάδα η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Γεννηματά: «Δύο χαμένα χρόνια για τη Ελλάδα η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που συνεδρίασε ενόψει της επικείμενης συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι δύο χαμένα χρόνια για την Ελλάδα». Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση παίρνει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από τον προοδευτικό κόσμο, αποδεικνύοντας το πόσο εμπαίζει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού λαού. «Αυτή η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο..

Λύση δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση. Η δεξιά πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τη στάση τους στα εργασιακά. Ούτε φωνή… ούτε ακρόαση», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Είναι όροι επιβίωσης για τη χώρα».

Η κ. Γεννηματά προσδιόρισε τη στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράξης ως εξής: Αλλαγή κυβέρνησης-αλλαγή πολιτικής αλλά και αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία και στη Βουλή-με την αποφασιστική ενίσχυση της δύναμης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.«Ως προϋπόθεση για εθνική συνεννόηση και μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας», όπως διακήρυξε.

Η ίδια υποστήριξε ότι το μέλλον δεν ανήκει στη συντήρηση και στη δεξιά και πως τώρα είναι η ώρα να έρθει η προοδευτική παράταξη στην πρώτη γραμμή. «Οι προσκλήσεις για "μέτωπα" του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορούν. Όπως δεν μας αφορούν και οι εκκλήσεις περί συναίνεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που στοχεύουν μόνο στην αναζήτηση συνενόχων στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργούν. Σ' εμάς δεν θα βρει "πρόθυμους" γι' αυτό. Και οι δύο αρνήθηκαν και αρνούνται την εθνική συνεννόηση», τόνισε και υπογράμισε: «Τα μέτωπα και η συμπόρευση με τη ΝΔ αποτελούν την καλύτερη πολιτική "χορηγία" προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως επεσήμανε, το προσφυγικό ζήτημα παραμένει άλυτο με εμφανέστατη έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, με ιδεοληψία, με προφανή αδυναμία διαχείρισης των πραγμάτων, δημιουργώντας και συντηρώντας εστίες κινδύνων για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, ιδίως των ακριτικών νησιών.

Η κ. Γεννηματά απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να μην επιδίδεται σε επικίνδυνα παιχνίδια απειλών και διεκδικήσεων στο Αιγαίο. «Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη διεκδικητική του βουλιμία και τις αλλοπρόσαλλες απειλές του. Επιθυμεί την ειρήνη και τη συνεργασία, επιδεικνύει σύνεση και νηφαλιότητα, αλλά συγχρόνως είναι αποφασισμένη να προασπίσει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά της», ανέφερε, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τη στάση και τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών. «Είναι λυπηρό να ακούμε την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να μιλά συνεχώς για τη δήθεν επιτυχία της "πολυδιάστατης" εξωτερικής πολιτικής και να διαπιστώνουμε ότι οι εξαγγελίες αυτές στερούνται περιεχομένου και αντικρίσματος. Χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά όχι αδράνεια. Τώρα πρέπει να πάψει το υπουργείο Εξωτερικών να αυτοπεριορίζει τον ρόλο του σε εκδοτήριο ανακοινώσεων», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση «να τερματίσει τη μακάρια τακτική της και να ζητήσει ευθύς αμέσως την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαικής Ένωσης (Συνθήκης Λισαβόνας), προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και να θέσει την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της».

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πάρει τον κατήφορο στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, ειδικότερα για τα μείζονα ζητήματα στα εργασιακά. «Όλα αυτά τα έχει ήδη αποδεχθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτά που εμείς αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να αποδεχθούμε το 2014», υπογράμμισε. «Ενώ, λοιπόν, υπέγραψε τον Μάιο του 2016, ότι τα μέτρα για το χρέος θα υλοποιηθούν μετά το 2018, όπως ακριβώς ήθελε ο Σόιμπλε, επιχειρεί να εμφανίσει αυτήν τη συζήτηση ως επιτυχία και νέο οδικό χάρτη. Παρακαλεί για "βραχυπρόθεσμα" μέτρα (επιτόκια-ανώτατο όριο τοκοχρεολυσίων) που ήδη έπρεπε να έχουν δοθεί και παρακολουθεί από μακριά τη συζήτηση που γίνεται μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το θέμα, ταξιδεύοντας», επεσήμανε και τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης που αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί. Μίλησε για αδυναμία και ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι λειτουργεί ως απαγορευτικό stop στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «αποτελεί, δυστυχώς, την "τελική πράξη" της επίθεσης κατά της μεσαίας τάξης, αλλά και κατά των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας» και πως αυτό που παρουσιάζεται δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά αναδιανομή της φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή