Κυπριακό, Τουρκία και Προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ

Κυπριακό, Τουρκία και Προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ στο 'Αμπου Ντάμπι. Η συνάντησε διήρκησε περίπου 40 λεπτά.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με Χώρες του Περσικού Κόλπου.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

Στη Διάσκεψη με αντικείμενο τη «Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο θα επικεντρώσει σε τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών. Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Γαλλίας αναμένεται να είναι η καθιέρωση ενός διεθνούς κονδυλίου-ταμείου, με έδρα την Ελβετία, για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καιρό πολέμου, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται και εκείνη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς, με επόμενη «στάση» του πρωθυπουργού τα Ιεροσόλυμα, στις 8 Δεκεμβρίου, για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή