Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή αεροναυτική άσκηση μεσαίας κλίμακας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα 3/2016» θα πραγματοποιήσουν, από αύριο 4/12 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 9/12, οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) Ελλάδας και Αιγύπτου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά στενή. Το σενάριο της άσκησης θα εκτυλιχθεί στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στο Κρητικό Πέλαγος.

Οι ελληνικές Ε.Δ. θα συμμετάσχουν με μία φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο, έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ένα ελικόπτερο Super Puma με άνδρες από τη διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Περίπου ανάλογη θα είναι και η συμμετοχή των Αιγυπτίων, με μία φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, τέσσερα ή έξι F-16, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και άνδρες από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενιστούν στη ναυτική βάση της Σούδας, ενώ αεροσκάφη F-16 θα προσγειωθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Αντιστοίχως, ένα ζευγάρι ελληνικών F-16 θα μετασταθμεύσει σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση.

Η κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη και τους επίτιμους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν χθες στο Γενικό Επιτελείο. Ο κ. Αποστολάκης συνομίλησε, συγκεκριμένα, με εννέα επίτιμους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Η εμπειρία των προκατόχων του ανώτατου αξιώματος των Ε.Δ. κρίνεται από τον κ. Αποστολάκη σημαντική στην παρούσα συγκυρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή