Αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά

Αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα δεχθεί ο Σταύρος να θυσιάσει το Ποτάμι και να συνεργαστεί με τη Διαμαντοπούλου, τον Ραγκούση και τον Φλωρίδη; Κι αν συμβεί αυτό, τι θα κάνει η Φώφη και τι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που η πρόεδρός τους απορρίψει κάθε συμμετοχή της στο νέο εγχείρημα;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις όσων πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσεις που τροφοδοτούν και κάποιες δημοσκοπήσεις που διαπιστώνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων είναι πολιτικά ανέστιο. Πρόκειται τόσο για πολίτες που ψήφισαν προ έτους είτε Ποτάμι είτε ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματά τους όσο κυρίως τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά δηλώνουν ήδη «κοψοχέρηδες», αρνούμενοι να μετακινηθούν στην Ν.Δ., την οποία άλλωστε ποτέ στο παρελθόν δεν ψήφισαν.

Το δημοσκοπικό αυτό εύρημα το γνωρίζουν ασφαλώς ο κ. Θεοδωράκης και η κ. Γεννηματά. Και από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναγνωρίζει βέβαια στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι οι πιθανότητες να ξαναμπεί στη Βουλή το Ποτάμι είναι λίγες, αν δεν αναγεννηθεί συνολικά ο χώρος που εξέφρασε στην αρχή. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά ότι τυχόν διάλυση του Ποταμιού, χάριν και μόνον της επιθυμίας κάποιων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ να επανακάμψουν πολιτικά, θα αποδειχθεί αυτοκτονική για όλους. «Οι πολίτες θα πιστέψουν, και δικαίως, ότι αναζητώ μια σανίδα σωτηρίας βλέποντας τις δημοσκοπήσεις», συνηθίζει να λέει και επισημαίνει πως μόνον αν το νέο εγχείρημα πείσει τους πολίτες ότι έχει ένα συγκροτημένο και πραγματικά εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα μπορεί να έχει εκλογική τύχη. Κάτι που πιστεύουν, βέβαια, και οι κ. κ. Ραγκούσης, Φλωρίδης και Διαμαντοπούλου.

Από την άλλη πλευρά, η κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ παρακολουθεί τις διεργασίες, αποφεύγει ακόμη και να εκμυστηρευθεί τα σχέδιά της. «Μοιάζει να αρκείται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί δημοσκοπικά ένα 5-6%», λένε όσοι τη γνωρίζουν, υπονοώντας ότι η κ. Γεννηματά δεν θα διακινδύνευε να κάνει μια πολιτική υπέρβαση διαλύοντας το κόμμα της και ρισκάροντας να διεκδικήσει εξ υπαρχής την ηγεσία ενός ευρύτερου σχήματος. Οι δε συνεργάτες της προεξοφλούν ότι και οι νέες συζητήσεις μεταξύ των πρώην υπουργών και του Ποταμιού θα αποτύχουν, όπως και όλες οι προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες. Επιπλέον, επιδιώκουν να μεταδώσουν την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αρραγές, ενώ, απαντώντας σε όσους πιστεύουν ότι η κ. Γεννηματά δεν θα επιχειρήσει καν να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό της, υπενθυμίζουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πραγματοποιήσει συνέδριο εντός του 2017. Είναι σαν λένε σε όσους σκέφτονται ένα άλλο κόμμα «έχουμε δημοσκοπικά την πρωτοκαθεδρία του χώρου, και επομένως όσοι πιστοί προσέλθετε».

Με αυτά τα δεδομένα, το «κλειδί» πλέον της προοπτικής να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο το κρατάει, θέλοντας και μη, ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Είναι προφανές ότι όσο το κόμμα του υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις (η τελευταία του ΠΑΜΑΚ το έδειξε στο 1,5%), τόσο θα πιέζεται να κάνει το επόμενο βήμα, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι έρευνες λειτουργούν κατά κανόνα και ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή