Ανανέωση και διεύρυνση με στελέχη της αγοράς

Ανανέωση και διεύρυνση με στελέχη της αγοράς

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλογικός συναγερμός ήχησε για τα καλά στην Πειραιώς τα προηγούμενα 24ωρα και, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα θα παραμείνει σε επιφυλακή εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ήδη ισχυρή άποψη μερίδας της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει, μετατράπηκε σε βεβαιότητα μετά την επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να απειλήσει με εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση και, κυρίως, μετά την επιβεβαίωση ότι η όποια συμφωνία δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε αναίμακτη για την κυβέρνηση.

Από την Πειραιώς έσπευσαν να ακυρώσουν οποιαδήποτε επιδίωξη της κυβέρνησης να σύρει την αντιπολίτευση στη στήριξη των νέων μέτρων, ενώ παράλληλα «έκαψαν» κάθε σενάριο επανάληψης ενός «οικουμενικού» κυβερνητικού πειράματος, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Εκλογές και αναζήτηση συναινέσεων την επόμενη μέρα, σε μια Βουλή που θα βρίσκεται σε αρμονία με την ελληνική κοινωνία», διεμήνυαν από τη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας είχε συμπεριφερθεί όταν, το καλοκαίρι του 2015, η αντιπολίτευση του παρείχε στήριξη και εκείνος οδήγησε, εντέλει, τη χώρα στις κάλπες προκειμένου να «τους τελειώσει».

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα γινόταν Γ. Παπανδρέου, παραιτούμενος από τη θέση του πρωθυπουργού για να στηρίξει μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Αντιθέτως, θεωρούν ότι, μετά και την αναβάπτισή του στα κομμουνιστικά νάματα του Φιντέλ Κάστρο, κάλλιστα θα μπορούσε να παίξει το χαρτί των εκλογών.

Καθώς το πακέτο των μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει η Αθήνα για τη ρύθμιση του χρέους είναι βαρύ, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει το σενάριο της ηρωικής εξόδου, με την ελπίδα ότι η ρητορική του εναντίον των «δυναστών των αγορών», όπως είπε στην Αβάνα, να του εξασφαλίσει συσπείρωση του διαλυμένου σήμερα πολιτικού του ακροατηρίου, κυρίαρχο ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και μια δεύτερη ευκαιρία στις επόμενες εκλογές, που όποτε και εάν γίνουν θα διεξαχθούν με απλή αναλογική!

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η συνταγματική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στις κάλπες. Πλέον, καθώς έχει διανύσει ένα έτος στη διακυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει ο ίδιος τη διάλυση της Βουλής χωρίς να παραιτηθεί και να οδηγήσει ο ίδιος, και όχι μια «κυβέρνηση Θάνου», τη χώρα στις κάλπες. Ενα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να βαρύνει στην εκλογική απόφαση του κ. Τσίπρα είναι και η λίστα. Κι αυτό, διότι μέχρι τον Μάρτιο οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό, δίνοντας στον κ. Τσίπρα την άνεση να διαμορφώσει πλήρως τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Η λίστα αποτελεί «πονοκέφαλο» και για τον κ. Μητσοτάκη, κυρίως διότι θεωρείται ότι περιορίζει τη μαχητικότητα των υποψηφίων. Ως προς την ανανέωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ναι μεν έχει αφήσει να φανεί ότι θα σεβαστεί τη σειρά για τους ήδη εκλεγμένους, ωστόσο από εκεί και πέρα θα έχει επίσης τη δυνατότητα και την ευθύνη να κάνει πράξη τη διακήρυξή του περί ανανέωσης, περιλαμβάνοντας σε εκλόγιμες θέσεις (αφού ο αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. θα είναι διπλάσιος του σημερινού) και βουλευτές ή στελέχη που θα προσχωρήσουν από άλλα κόμματα.

Το μητρώο

Ο στόχος της ανανέωσης εξυπηρετείται και από την κατάρτιση του μητρώου στελεχών, για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει προσωπικές συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων από επαγγελματίες εξειδικευμένους στην αναζήτηση στελεχών. Από αυτά τα στελέχη θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης όσους συμμετάσχουν στον κυβερνητικό – κρατικό μηχανισμό, ενώ σε πρόσφατη συνάντησή του με επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τούς ζήτησε να του διαθέσουν τους καλύτερους.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η τακτική της κυβέρνησης υπονομεύει τις προοπτικές της επόμενης μέρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να έχει καταλήξει σε ένα κυβερνητικό blitzkrieg. Την Πέμπτη, από το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κάθε καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση τελικά αυξάνει τον λογαριασμό για την οικονομία και τους πολίτες. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική τακτική: θα επιδιώξει να κλείσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων άμεσα, έχοντας και τη δυναμική της πρόσφατης εκλογής, και θα αφιερωθεί στη συνέχεια στην κυβερνητική προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και κανονικότητας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή