Π. Καζάριαν: «Ενα τέταρτο μνημόνιο θα προκαλέσει μεγάλο πόνο στη χώρα»

Π. Καζάριαν: «Ενα τέταρτο μνημόνιο θα προκαλέσει μεγάλο πόνο στη χώρα»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη τοποθέτησης στο οικονομικό επιτελείο ενός προσώπου που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές αναδεικνύει ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica, κ. Π. Καζάριαν, μέσω της «Κ». Εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους, ο κ. Καζάριαν επισημαίνει παράλληλα ότι οι προδιαγραφόμενες αποφάσεις για το χρέος θα προκαλέσουν επιπρόσθετες δαπάνες στον προϋπολογισμό, ενώ προειδοποιεί ότι η έλευση ενός 4ου μνημονίου θα συνοδεύεται με «πολύ πόνο» για τους Ελληνες.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να επιστρέψει στις αγορές είναι κάποιον που θα εμπιστεύονται οι επενδυτές» δηλώνει ο επικεφαλής της Japonica, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας (μετά τους επίσημους πιστωτές). Κατά τον κ. Καζάριαν η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει σήμερα ένα τέτοιο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για τους επενδυτές να λάβουν μία απόφαση τοποθέτησης των κεφαλαίων τους στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά ομόλογα.

Οπως, άλλωστε, υποστηρίζει, οι διεθνείς αγορές δανείζουν στις κυβερνήσεις κεφάλαια και θέλουν να επιτηρούν την πορεία των οικονομιών τους για να είναι βέβαιοι για την επένδυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι η παρουσία ενός προσώπου που θα τους εμπνέει εμπιστοσύνη θα είναι καταλυτικής σημασίας για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Παράλληλα, ο κ. Καζάριαν δεν διστάζει να ασκήσει έντονη κριτική στις προδιαγραφόμενες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ειδικότερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή των σημερινών κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για μεγάλο μέρος των επίσημων δανείων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να αποκαλείς ελάφρυνση χρέους την αύξηση των πληρωμών για τόκους κατά 400 εκατ. ετησίως και να λες ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν ελάφρυναν το χρέος», αναφέρει ο κ. Καζάριαν στην «Κ».

Από τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερες δαπάνες για τόκους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς σήμερα για τα ευρωπαϊκά δάνεια το επιτόκιο είναι κοντά στο 0 – 0,2% και όταν θα μετατραπεί σε σταθερό αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα του 1,2 – 1,5%. Μάλιστα, την βραχυπρόθεσμη επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας είχε παραδεχτεί μετά το Eurogroup του Νοεμβρίου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει σχεδιάσει ο ESM και θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα δημιουργήσουν όφελος για τη χώρα της τάξης των 40 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καζάριαν επιμένει ότι η ετήσια επιβάρυνση των δαπανών για τόκους δεν μπορεί να θεωρηθεί ελάφρυνση χρέους. Και προσθέτει ότι η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι οικονομικά.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Japonica παρουσίασε την εβδομάδα που πέρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας» στοιχεία για το ύψος του ελληνικού χρέους που το φέρνουν στο 45% του ΑΕΠ. Το νούμερο αυτό προκύπτει από τη χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας για τα δημόσια οικονομικά και συγκεκριμένα του λογιστικού συστήματος IPSAS.

Πέραν αυτών, ο επικεφαλής της Japonica είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον των πολιτών σε περίπτωση που υπάρξει και νέο –τέταρτο κατά σειρά– μνημόνιο. «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο χωρίς να υποφέρει η Ελλάδα πολύ μεγάλο πόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει τη σημασία που έχει να κλείσει ο κύκλος των προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή