Υψηλοί τόνοι στη μάχη του προϋπολογισμού

Υψηλοί τόνοι στη μάχη του προϋπολογισμού

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να έχουν τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης, άνοιξε χθες το απόγευμα στη Βουλή και θα συνεχιστεί έως τη νύχτα του Σαββάτου, οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2017, του δεύτερου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικά της συζήτησης, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, είναι: Η άντληση επιχειρημάτων αμφοτέρων των πλευρών από την προχθεσινή συνεδρίαση και απόφαση του Eurogroup, με τους αντιπαρατιθέμενους να έχουν εμφανώς εκ διαμέτρου αντίθετες «αναγνώσεις» ως προς τα αποτελέσματα που θα έχουν στην ελληνική οικονομία, καθώς και η ανταλλαγή πυρών αναφορικά με το πόσο επιζήμιες είναι οι επιλογές ενός εκάστου για τα δημοσιονομικά της χώρας. Ενδεικτικό του κλίματος είναι, πάντως, ότι κάποιες στιγμές η φραστική αντιπαράθεση ιδίως ανάμεσα στους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. κ. Χρ. Μπγιάλα και Κ. Χατζηδάκη έμοιαζε να προσλαμβάνει έως και προεκλογικό χαρακτήρα: ο κ. Μπγιάλας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να καταδείξει τι θα συμβεί εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση η Ν.Δ., ενώ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως είναι αναγκαίο ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ο πρώτος, επίσης, τόνισε πολλές φορές ότι «ήταν καταστροφική η περίοδος διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ». Στον αντίποδα, ο Κ. Χατζηδάκης και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ι. Κουτσούκος υποστήριξαν ότι ενώ η χώρα στα τέλη του 2014 ήταν έτοιμη να εξέλθει των μνημονίων, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οδήγησε σε μεγάλη οπισθοδρόμηση με μεγάλο κόστος.

«Συνεχίζετε, με το τρίτο μνημόνιο, την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους», είπε από την πλευρά του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Επιθετικός έναντι όλων των υπολοίπων, με αρνητικές αναφορές και στους αλλοδαπούς, ήταν στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προϋπολογισμό ο οποίος παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, και υποστήριξε πως είναι ρεαλιστικός, πλεονασματικός και αναπτυξιακός.

«Και θα ζήσετε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα», άρχισε την τοποθέτησή του ο κ. Κ. Χατζηδάκης, για να καταδείξει ότι όσα θετικά προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν της πραγματικότητας. Ο εισηγητής της Ν.Δ. υπογράμμισε πως επιβεβαιώνονται όσοι μιλούν για χειροτέρευση της ελληνικής οικονομίας τη διετία της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται. Η συζήτηση συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ με τοποθετήσεις γενικών και ειδικών εισηγητών, ενώ από σήμερα θα λάβουν τον λόγο βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή