ΠΑΣΟΚ: «Διαιωνίζεται η επιτροπεία της χώρας»

ΠΑΣΟΚ: «Διαιωνίζεται η επιτροπεία της χώρας»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση, αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί, οδηγεί τη χώρα και την οικονομία σε αδιέξοδο και απομακρύνει την προοπτική εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, διαιωνίζοντας την επιτροπεία της χώρας. Οι ψευτοπαλικαρισμοί και οι ψευτοπανηγυρισμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν την άνευ όρων παράδοση. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο».

Με τον απόλυτα αποδοκιμαστικό αυτό τρόπο σχολίασε η κ. Φώφη Γεννηματά τις εξελίξεις του Eurogroup, καυτηριάζοντας ως παροιμιώδη τη διαστρέβλωση των αποφάσεων που επιχείρησε η κυβέρνηση για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του Eurogroup, είτε γιατί δεν έχει διαβάσει τη σχετική απόφαση είτε γιατί έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας είτε γιατί, ακόμη χειρότερα, συνεχίζει την επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού», επισήμανε το ΠΑΣΟΚ.

Και προκειμένου να γίνει απολύτως σαφές τι πιστεύει η Χαρ. Τρικούπη για τις προχθεσινές αποφάσεις, έσπευσε να εκλαϊκεύσει το περιεχόμενό τους. Η απόφαση, λοιπόν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση προβλέπει ότι:

• Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο με συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ, δηλαδή με βάση τα επώδυνα μέτρα που αυτό απαιτεί για συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά.

• Η κυβέρνηση αποδέχεται τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο για το 2018, αλλά και για αρκετά χρόνια ακόμη, γεγονός που διαψεύδει πλήρως τον ισχυρισμό της ότι δεν θα δεχθεί νέα μέτρα μετά το 2018. Τα έχει ήδη δεχθεί.

• Η χώρα οδηγείται σε νέα επαχθή μέτρα και σε νέο μνημόνιο.

• Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα και αυτά έπειτα από αρκετά χρόνια.

«Επομένως», όπως συμπερασματικά υποστήριξαν οι συντάκτες της ανακοίνωσης, «η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την απαίτηση του κ. Σόιμπλε να συζητηθούν τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος μετά το 2018, εγκαταλείποντας όχι μόνο τις διακηρύξεις της, αλλά ακόμη και το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του 2012 και τις τότε ρητές δεσμεύσεις των εταίρων μας».

Την απόφαση σχολίασε με ακόμη πιο εξειδικευμένο τρόπο ο κ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών υπό την προεδρία του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. «Το ΔΝΤ διατηρεί τον κύριο λόγο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης», είπε και υπογράμμισε επιπλέον ότι «κανένα πραγματικό βραχυπρόθεσμο όφελος δεν επετεύχθη για το ελληνικό χρέος, καθώς τα οφέλη της όποιας ελάφρυνσης μετατοπίζονται στον μακρινό ορίζοντα 2040 έως 2060. Η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κατώτερη της συμφωνίας του 2012, όπου είχαμε άμεση ονομαστική μείωση του χρέους κατά 61% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα συζητούμε για μείωση κατά 20% στα επόμενα 40 χρόνια», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή