Ανώμαλη προσγείωση για Μαξίμου

Ανώμαλη προσγείωση για Μαξίμου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προβληματισμός και η περίσκεψη διαδέχθηκαν χθες τους αρχικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, καθώς η κυβερνητική ηγεσία συνειδητοποιεί ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους που ανακοινώθηκαν και δεν αποδίδουν κάτι άμεσα χειροπιαστό, αλλά έχουν μακρινό ορίζοντα το 2060, συνοδεύονται από ένα εξαιρετικά απαιτητικό πακέτο δύσκολων μέτρων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κάποια δέσμευση για συζήτηση μεσομακροπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους, ούτε και ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ενόψει της δύσκολης περιόδου που ακολουθεί και της ανάγκης να επέλθει γρήγορα συμφωνία εάν η Αθήνα επιθυμεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Οπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχθεί επιπλέον μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ότι επιμένει σε συμφωνία στα εργασιακά συμβατή με την «ευρωπαϊκή κανονικότητα» και πως θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για την οποία δεν φάνηκε να υπάρχει σχετική διάθεση από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Καθώς οι διαθέσεις των εταίρων και δανειστών δεν αποτυπώνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές, μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίσθηκε να αιφνιδιάζεται από τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέφερε τη συζήτηση περί Grexit, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφεται για άλλη μία φορά στη λύση της αναζήτησης πολιτικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και για απόρριψη πρόσθετων μέτρων.

Ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, τόσο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη Πέμπτη όσο και τηλεφωνικά, για να εξασφαλίσει αυτό που φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Από την κυβέρνηση καθιστούν σαφές το πού εντοπίζουν την πηγή του προβλήματος για την επίτευξη συμφωνίας και αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Αθήνα αναμένει «ειδικά από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και από το ΔΝΤ να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε».

Ειδικά όσον αφορά το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Π. Τόμσεν, αντί να πιέσει στο Eurogroup για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εμφανίσθηκε να αποδέχεται τις θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% και να πιέζει μόνο την Αθήνα για νέα μέτρα. Πάντως, και παρά το τελείως αντίθετο κλίμα στο Eurogroup, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητεί μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και να διεκδικεί την επίτευξη του στόχου αυτού μέσα από τη δρομολόγηση μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι και στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν την κρισιμότητα των στιγμών, η κυβέρνηση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ., καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική αναζήτησης συνεννόησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγορώ «53+» για «ξέπλυμα» Χρυσής Αυγής

Ισχυρές αντιδράσεις και κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση βουλευτών του κόμματος να συμμετάσχουν, ως μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην περιοδεία σε ακριτικά νησιά που διοργάνωσε ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καμμένος. Η κίνηση των «53+» κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ξέπλυμα» της Χρ. Αυγής. «Η επίσκεψη της κυβέρνησης μαζί με τους νεοναζί της Χρ. Αυγής στα ακριτικά νησιά ξεπλένει ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση», αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις της εσωκομματικής ομαδοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Την αντίθεσή του με τη φωτογράφιση κυβερνητικών βουλευτών με βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. διατύπωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε (ρ/σ Real) ότι «αυτό το ταξίδι ήταν άστοχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή