Ο Ερντογάν στην πολυμερή για το Κυπριακό

Ο Ερντογάν στην πολυμερή για το Κυπριακό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, είτε στο περιθώριο είτε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στη χθεσινή τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, οι δύο ηγέτες δεν είχαν χρόνο για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Τσίπρας ήταν, μάλιστα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αγκυρα ήδη ανακοίνωσε πως στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Αθήνα καθίσταται πιεστική η ανάγκη πραγματοποίησης μέχρι τότε της συνάντησης ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο.

Εντός της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης προετοιμάζεται για τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Το γαλλικό ενδιαφέρον για την πορεία που ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού είναι δεδομένο. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης αντιμετωπίζει και μια εσωτερική κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή η κριτική εκφράστηκε με μια αυστηρή ανακοίνωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, όπως χαρακτηρίζεται στην Κύπρο, και δη των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Τα συγκεκριμένα κόμματα επέκριναν τη στάση του κ. Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο. Επίσης, τον κατηγόρησαν για πλήρη αποδοχή των τουρκικών όρων επί της διαδικασίας και συγκεκριμένα για την εφαρμογή ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που καταλήγει στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Τα κόμματα ζητούν από τον κ. Αναστασιάδη να στείλει πρόσκληση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη του Ιανουαρίου, ενώ ζητούν να συνοδεύσουν τον πρόεδρο την τελευταία ημέρα των επαφών του με την τουρκοκυπριακή ηγεσία στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου.

Γραπτή ανακοίνωση

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε στα κόμματα μέσω εκτενούς γραπτής ανακοίνωσης στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Κατ’ αρχάς, «η όποια προσπάθεια καλλιέργειας αντιπαράθεσης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας». Ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τα κόμματα ότι υιοθετούν ρητορική που ορισμένες φορές χρησιμοποιείται από τους Τούρκους, μάλιστα τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι όσοι μιλούν για προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας προκαλούν «αρνητικές επιπτώσεις» στο εθνικό θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή